lördag 16 juli 2016

Alonissos, en av öarna i Sporaderna.


Vi lämnade Skopelos och fick en fin segling över till Alonissos.
Även här öppna vikar mot havet. I huvudorten Patitiri rullade båtarna i hamnen, så även i badviken Rousoumi. Vi hittade den lilla hamnviken Votsi, just i ordninggjord för 80 miljoner av EU-medel. Här fanns två små vågbrytare, som hindrade den värsta dyningen att nå in. Restaurangägarna i Votsi väntade på gäster från chartereskadrar och andra båtar. Frågan är hur de ska få bort alla lokala båtar, som ligger förtöjda vid den nya kajen. I de flesta av EU-medel iordningställda hamnar finner vi lokala småbåtar och vi hänvisas till andra förtöjningsplatser. Kanske inte så det var tänkt....Denna gång förtöjde vi på motsatt sida med linor iland...
Huvudorten Patitiri ligger ett antal trappor upp och ner från Votsi. Just de dagarna vi var där, var det nationell folkdansfestival i Patitiri. Redan några timmar innan festivalen började, passerade dansare förbi restaurangen, där vi åt.
En storslagen invigning, då båtar anlöpte hamnen, och de olika regionernas dansare steg iland. Kvällen fortsatte med dans från olika regioner av Grekland, så även de två kommande kvällarna. Festivalen avslutades med ett storslaget fyrverkeri.
Även Alonissos har sin Old Village på höjden. Vi åkte upp en kväll och njöt av solnedgången. Fantastisk utsikt över norra Egeiska havet och öarna runt om. I gränderna fanns restauranger och butiker. Trevlig atmosfär.
Vi träffade en dansk konstnärinnan, Bente Keller, som bodde på Alonissos och hade sin utställningsateljé här uppe. Hennes motiv var hämtade från ön. Som alltid är det intressant att höra om turistsituationen. 30% färre besökare i juni månad än i juni i fjol. Och redan då hade det varit en nedgång sedan året dessförinnan.
I närheten av Alonissos ligger några öar, som tillhör National Marine Park Of Alonissos. Där ute tillåts ankring i begränsad omfattning och vissa områden är helt förbjudna att vistas i. Där finns en liten koloni av den sällsynta munksälen. I Patitiri finns ett informationscenter, som ger intressant information, dels om sälen och annan fauna och flora i området, dels om det arbete som bedrivs för att få sälkolonin att växa. Det lär finnas ca 600 munksälen över hela världen, de flesta i grekiska vatten. Fullvuxna sälar är över två meter långa och väger runt 300 kilo. Färgen varierar mellan ljusgrå och svart brun. Hannar har ibland en vit fläck på buken. Oftast vistas sälarna nära kustlinjen och honor med ungar gömmer sig oftast i grottor vid vattnet.
På en film vi såg i centret, fick vi se de små nyfödda sälarna, svarta med en klar vit fläck på buken. De föds i grottor, oftast med ingången under vattenytan. Vid höga vattennivåer översvämmas grottan och man räknar med att mindre än 1/3 överlever de första tre-fyra månaderna. Vi siktade inga sälar i området där vi rörde oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar