söndag 29 juni 2014

Midsommarfirande mellan Göcek och Fethiye.

Efter proviantering och några lata dagar i Göcek var det dags att leta upp en bra vik för årets midsommarfirande. Sill och snaps var medtaget från Sverige, trodde vi, och gästerna inbjudna. Men var var snapsen?
Vi valde Sarsala Bay, då det fanns en strand där för kvällsgrillning. Först flagg över topp, sedan sillunch med Carl och Melanie från Thala och Ian och Carole från Maximilian. Vi hade lagt in sill några dagar innan och snapsvisorna var nedskrivna, så att det skulle vara lätt för våra gäster att sjunga med. När första snapsen skulle tas, kom en rejäl "gust" och Thalas jolle välte med motor och allt. Ett uppehåll i lunchen medan Håkan och Carl fick rädda motorn.
Eftermiddagen avlöpte sedan väl med försenad lunch och jordgubbsbakelser. Snapsen hittades inte men andra sorter fick duga. När kvällen kom var det dags att förbereda för grillning.
Innan vi hade kommit i våra jollar öppnades himlen och vi fick skjuta upp avfärden. Men när väl vi kom in till stranden tände Håkan grillen och vi avnjöt varandras läckerheter. En ung man kom och erbjöd oss en stor vattenmelon. Och medan mörkret föll hade vi en trevlig kväll på stranden vid Sarsala Bay.
På midsommardagen fortsatte Carl att renovera jollen med hjälp av Ian. Denna gång handlade det om att jollen inte höll luften. Vi andra tog en promenad uppför bergssidan och belönades med en härlig utsikt.
Varje tisdag är det marknad i Fethiye och vi seglade dit. En enormt stor frukt- och grönsaksmarknad samt mycket kläder och skor lockade. Som vanligt blev båten välfylld med frukt och grönt efter besöket.

måndag 23 juni 2014

Skopea Limani

Efter en härlig halvvind seglade vi in i Skopea Limani. Ja, man får den känslan att man seglar in, när man kommer från havet och går genom ett smalt sund för att mötas av en stor fjärd med höga berg runt om. Denna fjärd har ett antal småvikar, där det ligger restaurangbryggor eller möjliggörs för ankring på boj eller eget ankare.
Den första viken vi besökte var Seagull Bay. En stor mås var infälld i sluttningen längst in i viken. Här hade vi stämt träff med våra engelska vänner på Thala. I viken fanns också Graham och Gay på sy Christina. De hade varit ute i ett riktigt blåsväder från Finike och hit. En undanvind på upp till 60 knop samt hög sjö. Planer att gå över till Karibien kommande vinter är nu avstyrda och båten är till försäljning till förmån av husköp i England.
Då det var djupt i viken, de grunda platserna var upptagna, beslutade vi oss för att gå till restaurangbryggan. Här fick vi en annorlunda restaurangupplevelser. Besättningen från några andra båtar på bryggan samt restaurangägaren bidrog med olika råvaror och middagen tillagades av en kock, som fanns på en av båtarna. Trevligt och gott. Betalningen sköttes över ett glas te morgonen därpå.
Innan vi lämnade Seagull Bay blev det en promenad i omgivningarna. Mycket getter i området. Nere vid Capi Creek ville den här vackra geten hälsa på oss.
Vi seglade norrut till Boynüz Bükü, där vi ankrade med linor iland. Ankaret fälldes vid 23 meter. Här gick skogen ända ner till vattenbrynet. Det var en fin vik med mycket båtar. Restaurangbryggan var utrustad med både el och vatten. Vi badade och hade det skönt innan det blev en öl på restaurangen. Grannbåten löste förfriskningarna på annat sätt.
Nästa plats att besöka blev Yassica Adalari, en ögrupp med många förtöjningsplatser. Här fanns en hel del bojar och vi lyckades få en. Dags för en jolleutflykt och utforska området. En härlig lagun med många badbåtar på dagsbesök. Tyvärr vittnar stränderna om detta.... Vi återvände till vår båt och uppskattade fritt vatten runt om.
Det blev helg och vi fick möjlighet att titta närmare på turkiskt båtliv. De flesta turkar har motorbåtar, inte så ofta mindre än 50 fot. Besättning. Amerikanskflaggade Med hemmahamn i Delaware. En form av bekvämlighetsflaggning. Besättningen kör båten och sköter förtöjningen. Besättningen sköter om matlagning och servering. Ägare med partner verkar oftast uttråkade. Men man kan ju alltid bada eller ta en tur med jollen. Finns det barn ombord blir det lite livligare.
Efter några veckor utan något större matinköp, närmade sig tidpunkten, då det blev dags att fylla på matförråden. Dock finns förnämlig servis i form av båtar, som åker runt i vikarna. A "market boat", en brödbåt och till och med en tidningsbåt. Glassbåtar cirkulerar flera gånger om dagen. Nästa anhalt, den lilla idyllen Göcek.