onsdag 30 maj 2012
Costa Blanca
Vi lämnar Almerimar efter 14 dagar. Då har vi hunnit fira 17 maj.
Norska Oceana blir kvar för att installera solceller och vindsnurra. Nu är det dags att runda sydöstra udden av Iberiska halvön. Frisk vind tar oss till Cabo de Gata.
Men vad händer här? Oro i vattnet, vinden försvinner… men återkommer. Dock är oron i vattnet kvar. En nattsegling kanske? Jaså inte, vi vill inte kryssa i 10 meter mot. På kusten ligger fiskehamnen Carboneras. Vi tar oss dit sent på kvällen och hittar bränslebryggan längst in. Här ligger vi tryggt efter besök av både hamnpersonal och Guarda Civil. Väldokumenterat och inlåsta!
Hu, vilken dyning till Cartagena. Och inte räcker vinden till för segling.
I Cartagena blir vi kvar i sex dagar, när havet är i uppror utanför. Det märker även vi inne i marinan, trots vågbrytare. Resans obekvämaste hamn. Men ändå trivsam och med flera övervintrande och många kusthoppande båtar. Och mycket vänlig marinapersonal som vanligt. Staden är så trevlig. Vi beundrar alltid de vackra husen med små inglasade balkonger, som finns i gamla spanska städer. Så många variationer.
Men var är alla människor? Siestatid en söndag förklarar ödsligheten. Här hittar vi lite barn på stadsvandring kommande dag.
Cartagena grundades för mer än 2000 år sedan. Så det finns många stenhögar och ruiner att titta på. Härlig utsikt från borgen norr om marinan. Men den skymmer vi visst...
Vi tar bussen till Torrevieja, där Anette och Thomas ligger med sin båt. Ja, där är det lika gungigt… Vi får en trevlig dag tillsammans, pratar minnen från Lagos men också erfarenheter efter vårens färd. De färdas snabbare än vi, har en marschfart på 19 knop.
Costa Blanca har så här långt varit ganska ödslig men efter Cartagena kommer alla turistorter på rad. Först området kring den grunda sjön Mar Menor, sedan Torrevieja, Alicante, Benidorm m.fl. Vi landar i Altea, en mil norr om Benidorm. En trivsam liten stad med en levande fiskehamn och välskött marina. Hemmamarina för spanjorer och en hel del engelsmän. Här är första gången vi noterar att det är mycket motorbåtar. Klubbhus med restaurang och cafeteria finns och även en pool, där det går bra att simma några längder. Badat i havet har vi inte gjort än. Vi vill ju ha över tjugo grader. Men nu är det nära.
När man blickar ut över havet vid Altea, reser sig en klippa ur havet.
Det är Penon de Ifach vid Calpe. I vår pilot står ”att man kan ta sig upp på toppen genom en tunnel och längs en livsfarlig stig”. Vi tar tåget dit imorgon…..
torsdag 17 maj 2012
Bilutflykt runt Sierra Nevada
Nu har vi varmt och soligt väder i Almerimar. Vad passar bättre än en bilutflykt med mål på högre höjder? Tillsammans med våra norska vänner, Hans och Magnhild, planerar vi för Gaudix, Granada och Trevélez.
Gaudix, en liten spansk stad norr om Sierra Nevada. Runt staden finns ca 2000 grottor, som varit bebodda i flera hundra år. När vi väl hittar området med dessa bostäder, kan vi se skorstenar, vitkalkade entréer och ingångar in i bergen.
Här finns inte någon organiserad turistinfo, vad vi kan hitta. Men i glasståndet finns en kvinna, som bjuder in oss till sin bostad. Vilken tur att Hans talar spanska! Svalt och skönt att komma in i hennes bostad. Och här inne finns kök och flera rum organiserade i berget. Ingen större skillnad mot ett hus, med undantag att fönster saknas.
Lördagkväll, fiesta med knallskott och fest i staden…. Här övernattar vi, dock inte på grotthotellet, som ligger i utkanten av staden.
På söndagen står Granada på tur. Underbart vacker väg mellan Gaudix och Granada.
Snön ligger kvar på Sierra Nevadas toppar, men skidanläggningarna är stängda. Efter incheckning på hotellet söker vi oss mot katedralen och den gamla delen av staden. Basarer, mycket folk i rörelse och mycket varmt.
Mellan Alhambra, som ligger på en höjd och den gamla stadsdelen Albaicin, porlar en liten bäck, Rio Darro. Här hittar vi en lite restaurang, där vi intar lunch, innan vi tar oss upp till Alhamra.
Brant är backen upp till Alhambra. Ryktet säger att biljetter för att besöka slottet/borgen måste bokas tio dagar i förväg, annars får man köa kl. 07.00(!!) på morgonen. Vi kollar.. Välkomna in i trädgården men i övrigt inga biljetter. Området runt borgenen är lummigt och svalt och vi får en lugn promenad ner till centrum.
På måndagen styr vi söderut från Granada och söker oss till mindre vägar på sydsluttningen av Sierra Nevada, in i höglandsdalen Las Alpujarras. Vägen slingrar utmed bergssidorna och Ing-Marie gillar inte branterna på andra sidan bildörren. Vi åker genom kurorten Lanjaron, där också källvatten buteljeras på flaskor. Vårt mål är Trevélez, som ligger i skuggan av Sierra Nevadas högsta berg Mulhacén (3 482m). Byn ligger 2000 meter lägre än toppen och här torkas det skinkor. I alla affärer hänger skinkor till försäljning.
I Trevélez övernattar vi.
På hemvägen hittar vi en nybyggd väg i ett helt annorlunda landskap i det bergsområde, som ligger utmed kuststräckan, där vi befinner oss. Här ligger en sjö, men oj så lite vatten!
Naturen är oftast karg och bergen skiftar i lila och terracotta. När vi närmar oss Berja och kusten täcks landskapet av alla de ”växthus”, vi tidigare sett från havet.
När vi är åter i marinan, firas Hans födelsedag med jordgubbar och glass....
onsdag 9 maj 2012
Costa del Sol
Costa del Sol bjuder på både sol och regn. Vi får friska västvindar när vi seglar öster ut, läns med revad stor och spirad genua.
Medström ger oss oftast en till en och en halv knops fartökning. Utmed stora delar av kusten är det bebyggt vid foten av de höga bergen och vissa av bergstopparna är snötäckta. Ca 25 distans innan den östra udden, Cabo de Gata, minskar bebyggelsen och stora ”plasttak” tar över. Därunder odlas Nordeuropas grönsaker.
I Fuengirola träffar vi Lasse och Helen på Tango. Lasse ska köpa symaskin på IKEA. Vi tar snabbtåget, som går mellan Fuengirola och Malaga. Sedan fördriver vi några timmar på IKEA och lämnar varuhuset med var sina kassar. Demonstration av symaskinen kan enbart ske utanför kassorna, när symaskinen Sy är inköpt….
I Fuengirola är inslag av den skandinaviska turismen påtaglig. Men det finns också lugna gränder att ströva i.
Malaga, Spaniens femte största stad med 600 000 invånare, besöker vi. Visst finns en hamn, men där vill vi inte ligga och gunga utan det blir tåg även denna dag. I anslutning till hamnen, en modern del med affärer och restauranger.
Den äldre stadsdelen är trevlig och liksom i många spanska städer finns här en vacker katedral. Picasso-muséet ligger här i Malaga med exempel på hans rika produktion.
Under fyra dagar pågår en internationell mässa i Fuengirola. Oturligt är det dåligt väder under dessa dagar. Vi får ändå smakprov på mat, musik och dans från många länder.
När vi på Valborgsmässoafton seglar vidare, ligger regnmolnen tunga över Costa del Sol. Vi har tur och slipper regnet. När vi förtöjer i Caleta de Velez kommer regnet men till sillen och snapsen skiner det upp.
På 1 maj flanerar de spanska familjerna utmed strandpromenaden i Caleta de Velez och Torre de Mar. Det gör också vi. Dessa två orter är genuint spanska, inte mycket turister.
Under många år har vi hört talas om Nerja. Nu är det bara några mil dit. Vi tar bussen och tittar på denna stad vid kusten. Här finns små stränder insprängda mellan klipporna.
”The May Crosses Festival” pågår i staden. Under några dagar är höga kors, dekorerade med blommor, utplacerade på olika platser i staden. Regional mat och musik finns i närheten av korsen. En tävling avgör vilket arrangemang, som är vackrast.
Almerimar lockar många övervintrare. Här finns en stor marina omgiven av lägenheter, restauranger och affärer.
För första gången på länge ligger vi utan staket och grindar förtöjda direkt vid kajen.
Men här liksom utmed portugisiska kusten står lägenheter och hus tomma, många, många till försäljning. De som har intresse av bostad i södern kan säkert finna något av intresse till en billig penning. Köparens marknad helt klart, men finns det några?
Än har vi många växter som blommar… Grattis till maj månads födelsedagsbarn!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)