tisdag 6 december 2011

Övervintring i Lagos

Lagos på Algarvekusten, populär övervintringshamn. Under vintern 2011/12 ligger Alacrity i Marina de Lagos, tillsammans med många brittiska, holländska och några skandinaviska båtar. Totalt ca 70 övervintrande båtar. Alla bor inte kvar i sina båtar. men det är tillräckligt många här för en trevlig social tillvaro. Klimatet är behagligt. Dagstemperatur strax under 20 grader. Solen värmer. Vattnet är fortfarande badbart. Kvällar och nätter är kyliga.
Marinan ligger en knapp distans från hamninloppet. Dyning från havet når inte in hit. Inte heller något svall från fiskebåtar, då fiskehamnen ligger mellan marinan och hamninloppet. Detta gör att det är lugnt i marinan.
Lagos, en trevlig och välkomnande stad. Runt den gamla stadsdelen finns en mur. Utanför ligger en hel del semesteranläggningar samt bostadsområden.
Innanför muren ligger många restauranger och en hel del småbutiker. Den kommunala marknaden säljer bl.a. fisk och kött. På lördagarna kan man köpa frukt och grönsaker på Farmers Market, som ligger nära marinan. Här köper vi mycket apelsiner, som vi pressar varje morgon. Mindre livsmedelsaffärer ligger nära marinan, de stora utanför murarna.
Det finns många trånga gränder i Lagos att förirra sig i.
Utmed kusten finns, dels den långa sandstranden Meia Praia, ca 5 km lång, dels den klippiga kusten med en hel del grottor. Här finns också fyren, som leder in till Lagos. När det är lågvatten är det härligt att vandra på stranden. Då förlägger vi vår morgonpromenad till stranden. Ut till grottorna tar vi oss med jolle.
I marinan finns en ”förening” Lagos navigators.(Se hemsida.) Det anordnas en hel del aktiviteter; vandringar varje onsdag i Lagos´ omgivningar, gemensamma restaurangbesök, frågetävlingar mm. Även marinan inbjuder varje månad till en aktivitet. I november var det portugisisk matlagning.
Med cykel, buss, tåg eller bil kan man naturligtvis ta sig bort från Lagos. Det är relativt billigt att åka tåg och buss. Sagres, Alvor och Portimão är de närmaste platserna. Lite längre bort ligger Albufeira, Faro, Ohlao och Silves. Även Spanien är ett populärt mål för många.
Jul och nyår närmar sig. Vi önskar er alla God Jul och Gott Nytt År

torsdag 6 oktober 2011

Algarve-kusten

Avslutad seglingssäsong.

I och med detta inlägg avslutar vi årets rapportering i Lite uppdatering. Vår förhoppning är, att ni som följt oss på färden, har känt lite av det äventyr vi varit ute på. Nu väntar några månader i Lagos. Vår plan är att finnas i Lagos större delen av vintern.


Men först väntar några dagar i Madrid och sedan en resa till Norrköping.


Lata dagar utmed Algarvekusten
Efter att vi rundat Cabo de Sao Vicente, har vi haft lata dagar. Eftersom en resa till Madrid var bokad till början av oktober, intogs vinterhamnen Lagos i slutet av september. Men dessförinnan hann vi segla till några marinor och ankarvikar öster om Lagos.

Ett minnesvärt möte var när vi knappt en distans utanför kusten träffade på en delfinflock. Det började som vanligt med att vi såg fenor på avstånd och plötsligt fanns en flock på ca tio runt båten. Och de stannade… och följde oss under ca en kvart. Några av dem imponerade på oss genom att göra flera hopp bredvid båten. Med våra bilder minns vi denna stund länge.




Med besöken i Albufeira och Portimao konstaterade vi att beslutet att boka vinterhamn i Lagos, känns rätt. Marinan i Albufeira, som låg några kilometer från staden, var redan i slutet av september öde med en hel del tomma motor- och segelbåtar. Barer och restauranger utmed kajen var folktomma. På sluttningarna ner mot hamnen låg påbörjade husbyggen i träda. Den portugisiska krisen eller….??? Internet, 72 timmar för 18 €.





I Portimao var läget i marinan ungefär detsamma. Man får köpa eget mobilt bredband, om du inte vill sitta i marinans reception. Men troligen kommer fler att komma dit, då den liksom Albufeira håller lägre priser än Lagos. Portimao är tudelad; en turistisk del utmed kusten och den gamla staden några kilometer från marina och kust. Utanför marinan finns möjligheter att svaja, vilket många gör. Dock upplever vi att staden är ganska stor med bl.a. stora köpcenters. Hit går buss, så det är lätt att på en halvtimme ta sig dit.



En fin ankarlagun ligger utanför Faro. Många seglare omnämner den som ”det närmaste Karibien du kan komma”. Här låg vi några dygn. Varmt och skönt i vattnet, 26 grader. Som ett stort sandrev ligger den lilla ön Culatra, där det bor ca 3000 invånare, många av dem fiskare. Här kunde vi iaktta hur många små båtar med en eller flera fiskare ombord gled med strömmen för att fiska bl.a. bläckfisk, en vanlig maträtt här nere. Andra hade mer bråttom för att ta sig längre ut… I lagunen övervintrar många flerskrovsbåtar, eller rättare sagt på sandstranden, när det är lågvatten.






Under en vecka hade vi besök av våra vänner Ulla-Britt och Conny. Det var roligt att få uppleva dessa platser tillsammans och förhoppningsvis ge dem en varm och skön vistelse här nere.


Varför har vi valt att stanna i Lagos över vintern? Här nere är det fortfarande härligt sommarväder med badtemperatur och vintern lär vara som svensk sommar. Lagos har ett gott rykte bland långseglare och i många övervintrande båtar bor besättningen kvar under flera månader, vilket gör att marinan inte blir öde. Marinan har gratis Internet. Staden är liten och trevlig. Lagos har i likhet med andra orter utmed kusten turister, de flesta från Storbritannien.

söndag 18 september 2011

Cabo de Sao Vicente

Klockan sex väcker mobilen. Ute är det fortfarande mörkt meden måne i nedan. Äter frukost. Efter en halvtimme är det febril aktivitet påbryggan. Sju har alla båtar, som planerat att runda Cabo de  Sao Vicente lämnatbryggan.
Gryningsljuset kommer. På redden utanför Sines ligger fleratank- och lastfartyg för ankar, väl upplysta. Igår hörde vi deras mistlurar ochsåg bara överdelen på några av dem i dimman.


Inledningsvis svaga vindar men vi vet att vinden ska öka ochfriska i fram emot eftermiddagen. När vi efter knappt 60 distans når Cabo de Sao Vicente, Europas sydvästra udde, har vinden nått kulingstyrka. Med revade segelrundar vi uddarna och får en 70 graders sträckbog upp mot Lagos. Vår planeradeankarvik vid Enseada de Sagres, väljer vi bort. I skymningen förtöjer vi vidreceptionsbryggan, där vi ligger kvar över natten. Nu är vi vid Algarvekusten…..

Lagos blir vår vinterhamn fr. o. m. 1 oktober. Innan dess ska vi segla och besöka några andra platser utmed kusten.

Från Cascais till Sines

Dags att lämna Cascais efter fyra nätter. Vi checkar ut och passerar dieseltappen. När vi lämnar marinan möts vi av en måttlig ostlig vind. Vi sätter segel och sträcker mot Sines. Kaptenen njuter av glass, som besättningen inskaffat.

Efter en timme får vi starta motorn.... Ett moln drar över med frisk sydostlig vind men den dör ut ganska snabbt och havet blir åter som en spegel. Dyning akter ifrån samt medström gör att vår fart ökar med en till en och en halv knop.
Sjön suger och det blir dags för tidig middag. Ulla-Britts goda lax står på menyn.
Strax innan det blir mörkt glider vi in i Sines hamn. Nu väntar den omständiga registreringsprocessen innan det blir dags för "ankarsupen" med den nordiska eskadern.
Vårt intryck av Sines blir positivt.

Staden har visserligen en stor petrokemisk industri, men när man ligger i marinan ser man en härlig sandstrand och staden ligger på höjden ovanför. Marinan är välorganiserad med möjlighet att även ligga på svaj i den inre delen. I centrum, med utsikt över Atlanten, ligger det gamla castellet, där enligt vissa uppgifter Vasco da Gama föddes. En ståtlig staty av honom finns vid sidan av castellet.
I Sines hittar vi det optimala cafet, välbesökt av stadens invånare. Då nät saknas i hamnen blir vi tipsade om biblioteket. En mycket modern byggnad, som en kub i vit marmor och glas. Interiören är helt i vitt, naken och avskalad på bottenvåningen, där tidningar och datorer finns.
Lösa hundar har diskuterats. Här i Sines blir det uppenbart hur "välorganiserade" de är. Plötsligt kommer ett gäng på sju stycken springande på övergångsstället. Vi studerar dem under ca tio minuter. Ett annat gäng uppenbarar sig plötsligt men ger sig snabbt iväg. Hundarna rör sig säkert i trafiken och bilisterna får stanna och lämna företräde.