tisdag 22 december 2015

Lite nära och längre bort


Med detta inlägg avslutar vi vår blogg för 2015 och återkommer under våren 2016. Alacrity ligger på land sedan några veckor och vi är i Sverige och förbereder jul- och nyårsfirande.
Runt Agios Nikolaos finns många möjligheter till vandring. En lördag tog vi bussen till byn Kritsa och letade upp ravinen några kilometer utanför byn. Det blev några kilometers klättring uppför ravinen. Här nedan ser ni Ing-Maries vedermödor medan Håkan långsamt tog sig framåt i maklig takt. En härlig dag blev det.
Kritsa blev också utgångsläget för vår vandring till ruinstaden Lato, en av de bäst bevarade grekiska bosättningarna från tusentalet f v t. Platsen låg på en platå mellan två bergstoppar med en vacker utsikt över Mirabellobukten. En gata med affärer och verkstäder ledde upp till en marknadsplats med en regnvattencistern och ett tempel, allt välbevarat så att man kunde föreställa sig statsbildningen. I anslutning till marknadsplatsen fanns också en teater. Runt detta bredde ruiner av boningshus ut sig på bergssluttningarna.
Några mil från Agios Nikolaos ligger den stora platån Lasithi Plataeu på 800 meters höjd och omgärdas av berg. Här odlas frukt, spannmål och grönsaker tack vare den bördiga jorden. Hundratals väderkvarnar ombesörjer bevattningen av alla fält. Vi hade otur och besökte slätten en mulen och regnig dag. Halvvägs upp mot platån stannade vi i byn Mahon, där vi passade på att ta en förmiddagsfika vid en av tavernorna vid torget. Och vilken god äppelkaka.... Några veckor senare återvände vi till den lilla tavernan för att äta deras utsökta lunch, en av de bästa på Kreta. Som vanligt bjöd krögaren på dessert och raki som avslutning på måltiden. Strålande utsikt på hemvägen.
I början av november kom våra vänner Bernt och Gertie på ett veckobesök. Sista veckan i oktober var regnig och blåsig och väderutsikterna var inte lysande för kommande vecka. Tursamt nog slog vädret om och vi fick en varm och solig vecka. Dock var kvällarna kyliga och dags för vinterkläder. Bernt och Gertie hade bokat en lägenhet med strålande utsikt över marinan, havet och bergen i bakgrunden. Vi tror att de var mycket nöjda när de flög hem.
En tur till den sydöstra delen av Kreta blev det en dag. Trafiken var minimal på vägarna. Verklighetens vägar stämde inte helt med kartan. Grekisk sallad till lunch. Fantastiska vyer och härliga strandpartier på den sydöstra sidan. En hel del nybyggda lägenheter och villor för uthyrning. Slingrande vägar.....
Ytterligare tips tog oss till byn Moloch och en god fisklunch. Katterna omringade oss och Gertie matade. En liten kattunge tittade med förundran på henne. Därefter slog han till och blodvite uppstod.
Fr.o.m. november anordnades vandringar varje torsdag med utgångspunkt från marinan. Håkan deltog vid två tillfällen, dels till vandringen genom ravinen vid Kritsa, dels i en vandring i en ravin på den sydöstra sidan av ön. På bild nedan syns Grete och Fred kämpa i ravinen vid Kritsa. Sue A. missar inte ett tillfälle för ett bad...
I marinan har stadens segelsällskap sin verksamhet. Varje helg var det jolleseglingar. Sista helgen i november stor tävling. Här en bild innan sjösättning. Och på stadens gator var det cykeltävling.
I början av december blev det jul i Agios Nikolaos. Den stora stora granen tändes vid sjön, fin juldekoration fanns utmed gatorna och "mulled wine" serverades.
Med dessa bilder från ett juligt Kreta, önskar vi alla bloggläsare God Jul och Gott Nytt År!

tisdag 27 oktober 2015

På promenad i Agios Nikolaos.


Årets övervintringsplats blev på Kreta, i den lilla charmiga staden Agios Nikolaos. Staden byggdes upp av italienare på 1870-talet efter att ha legat i ruiner sedan antiken och har under de senaste 40 åren utvecklats till en mycket populär turistort för västeuropéer och greker. Namnet kommer från sjömännens skyddshelgon Nikolaos. Här, liksom på många platser i Grekland, används två olika alfabet för att informera.... Definitivt besvärligt när vägskyltar enbart uppger namn skrivna på grekiska.
Staden ligger på nordöstra delen av Kreta vid den vackra Mirabellobukten och omges av ett bergigt landskap. Även staden är kuperad, vilket vi märker av vid våra dagliga promenader.
Vi kom till marinan i slutet av september. Marinan är inte så stor och detta år var den fullbelagd i ett tidigt skede. Marinan är i kommunens ägo och har några år på nacken. Kanske dags för investeringar...Många båtar tycks återvända år efter år. I anslutning till marinan finns också upptagningsplats.
Mycket av turistlivet centreras utmed vattnet, där hamnen ligger, stränderna, restaurangerna och hotellen. Utanför ankrar varje vecka något kryssningsfartyg.
Vidare finns en sötvattenssjö, som utgör en turistattraktion, runt vilken också många restauranger och barer finns. Ryktet säger att sjön är bottenlös. Legenden berättar att gudinnan Athena kom hit för att bada i det rena vattnet. Affärer, med turister som kundkrets, ligger utmed gågatan. Allt detta stängs ner i slutet av oktober för att öppna igen i april.
Vad blir då kvar? En befolkning på ca 10 000 som är välförsedda med dagligvaruaffärer och ett lokalt näringsliv. Som på så många andra platser runt Medelhavet slås vi av den småskalighet, som finns i näringslivet här nere. Fiskebåtarna levererar sin fångst till stadens många fiskaffärer. Caféerna är många, där grekiska män tillbringar dagarna.
På onsdagarna samlas man på marknadsplatsen, som ligger i anslutning till stadens sjukhus. Ja, sjukhus och sjukvård verkar att fungera utmärkt här nere till en rimlig kostnad. Att få komma till röntgen och provtagningar går snabbt och återbesök hos läkare redan samma dag. Behövs remiss till specialistvård ordnas det snabbt.
Greklands ekonomi har ju diskuterats under det gångna året. Kreta har en tämligen god ekonomisk situation, naturligtvis på grund av den turism som finns här. Ön har liksom fastlandet betalat 23% i mervärdesskatt, medan de mindre öarna tidigare betalat en lägre procentsats. Nu är det lika för alla. De flesta restauranger ger fortfarande inte något kvitto. Däremot är det kvitto som gäller i alla affärer och även i de flesta av marknadsstånden. Nedan följer några miljöbilder från Agios Nikolaos.