fredag 29 maj 2015

De Dodekanesiska öarna Kos, Kalymnos och Leros


Åter i Europa. På Kos checkade vi in med besök hos passpolisen, tullen och hamnpolisen innan vi kunde registrera oss i Kos Marina. Det tog en halv dag.
En annan seg historia blev att skaffa simkort och router till internetåtkomst. Det löstes först på Leros efter flera besök i databutiker på Kos, Kalymnos och Leros.
Vi lämnade det islamska Turkiet och kom det ortodox kristna Grekland. Vi fann dock en vacker moské i centrala Kos.
Kos är en turistort med många stränder och många gränder med butiker, som säljer keramik, väskor, smycken, textilier mm. Hur Greklandskrisen påverkar turisttillströmningen är svårt att bedöma. Vi fick en uppgift av en försäljare att turismen minskat med 23% i år jämfört med motsvarande tid förra året.
För oss seglare innebär återkomsten till Europa, att vi kan handla på Lidl. Så Håkan och Melanie tog cyklarna och åkte till Lidl lite utanför Kos centrum. Hårdost, skinka, müsli och vin var några varor Håkan kom tillbaka med.
Efter tre dygn i Kos Marina lämnade vi ön och gick mot Kalymnos. Vi förtöjde vid stadskajen i huvudorten Pothia. Kalymnos har inte lika mycket turister som Kos men är en mycket vacker ö. Hit kommer klättrare från hela Europa och finner utmaningar i bergen på ön. Runt Kalymnos finns fortfarande svampdykare och i Pothia finns flera försäljningsställen av tvättsvampar.
För att se ön hyrde vi bil och gav oss iväg på en utflykt. Först att besöka blev den lilla ön Talendhos på västsidan. En liten färja trafikerade den korta sträckan över sundet. En promenad på ön tog oss till den lilla stranden, som reklameras som en av de vackraste i Egeiska havet... The Life boat inte särskilt övertygande...
Åter tillbaka på Kalymnos for vi norrut till Emborios. Här låg kyrkan med tillhörande gravplatser och med en fin utsikt över bukten och havet i väster. Lunchdags och hög tid för grekisk sallad på strandrestaurangen.
På slingrande vägar tog vi oss över bergen till ostsidan av Kalymnos. Berget är poröst och mycket sten faller ner på vägarna. För att ta oss till den lilla badviken vid Palionisou blev vägen ganska dålig... Här nere testade Håkan vattentemperaturen, medan vi andra avvaktade på stranden. Ett alternativ, kanske varmare med kläder på...
Nästa vik att besöka var Vathi, vilken påminde oss om den östra viken på Landsort. Dock betydligt större.
Vi avslutade utflykten på berget väster om Pothia i den magnifika kyrkan på höjden. Det var många som döpte sina barn denna sena lördag. På kajen samma kväll, var det stor fest, då en av restaurangägarna firade sin dotters dop.
Här nedan följer några bilder från våra promenader i Pothia.
Håkan hittade de här projekten...
Nedan båtar var beslagtagna av myndigheterna. Flyktingar, ursprungligen från Syrien, hade kommit några dagar tidigare och var nu på väg till Sverige, enligt lokalbefolkningen. Båtskepparna var arresterade och väntade på sina böter.
Vi lämnade Kalymnos och fick en skön segling på ostsidan av ön upp mot Leros.
Vi ankrade på västsidan i viken vid Lakki, en av Medelhavets finaste naturvikar. Längst in i viken ligger den stad, som Mussolini tänkt, som grunden för det nya Romarriket. Lakki ger exempel på art deco-arkitektur, byggd med utgångspunkt från breda boulevarder.
Under mellankrigstiden ockuperades de Dodekanesiska öarna av italienarna. I september 1943 kapitulerade italienarna och de allierade inrättade sig på Leros för en kort tid. I oktober samma år erövrades Leros av tyskarna, som inte lämnade ön förrän vid krigsslutet. Öarna kom att återförenas med Grekland 1948. Om detta berättas det i Tunnelmuseet väster om Lakki.
Större delen av tiden i Lakki låg vi i Leros Marina. Redan första natten hade vi åskväder och på morgonen vaknade vi och fann delar av Sahara på båten. Skönt med möjligheter till båttvätt med färkvatten.
Dags för cykelutflykt på Leros. Vårt första mål blev Platanos, nuvarande huvudort på ön. Staden ligger på toppen av en kulle. Ovanför staden ligger en mäktig borg. Därefter rullade vi vidare till de små orterna Agia Marina och Alinta, som ligger vid den vackra bukten på ostsidan. Där finns också Brittiska krigskyrkogården. Vi avlutade utflykten vid den idylliska fiskebyn Panteli innan vi hastade iväg på födelsedagskalas.
Dagens huvudperson var Lou-Lou på Froggy. Hon uppvaktades av båtbesättningarna på Ayfer, Thala och Alacrity samt med Beatlessång av maken Pelle. Vi avslutade dagen med gemensam middag på Taverna Psaropoula i Panteli.
Dagens blogginlägg avslutas med ett par sköna bilder...