fredag 27 maj 2011

Norderney

Detta är tyskarnas semesterparadis! En ö med härliga sandstränder och långa strandpromenader. Alltsedan 1800-talet har detta varit en semesterö. Bilder från förra sekelskiftet visar damer på en strand och herrar på en annan. Ganska välklädda… Först en bit in på 1900-talet delade herrar och damer samma strandparti. Ett centrum med de vanligaste turistaffärerna. Ett kulturhus med info, ett mysigt bibliotek mm, ligger som en pärla mitt i centrum.

Här i likhet med Cuxhafen betalar vi turister en turistskatt, som går till byggande av strandpromenader, vistelse på stränder, offentliga toaletter mm. Detta gör att turisterna bidrar med en ansenlig del av kostnaderna för det publika. Ett sätt att hålla allt i trim.
Vi kom hit i torsdagsmorse strax före högvattnet. Tiden när vi lämnade Cuxhafen anpassades dels till högvatten Norderney, dels till möjligheten att gå ur Elbemynningen (Cuxhafen ligger där) med högvattnet. Beräknad tid för de 65 distansen var 10-11 timmar. Att det blev en nattsegling berodde på att vi hittade ett väderfönster med sydostlig vind under 20 timmar och då passade vi på. Vi fick en häftig segling. Mycket fartygstrafik gjorde att vi fick mycket att koncentrera oss på. AISen var guld värd där vi kunde följa fartygstrafiken, men även radarn använde vi i händelse att annan trafik fanns utan AIS-sändare. Vi mötte en segelbåt samt flera fartyg under fiske. Eftersom det var klart, uppfattade vi tidigt deras lanternor.

Det blåser sedan i måndags kraftiga väst- och sydvästvindar. Fem timmar efter att vi förtöjt hade vi vindar på mellan 15 och 20 meter över oss. Gissa att vi var tacksamma över att vara i hamn. Men det är imponerande att vandra utmed stränderna och höra bruset av vågorna, som bryter runt ön.

2 kommentarer:

 1. Jag har också i Norderney och det var i september med ganska mycket tyskar och holländare. Mitt minne är dessa toaletter som ni skriver om var der 200 st? Det var där utanför som vi seglade 63 dist. och kom fram mot mål mae ca 13 dist. men då rådde S vind.
  Vi är nu i Split för att lämna båten har varit en underbar vecka men tyvärr för lite vind. Detta måste man göra om. Ha det så skönt Bosse

  SvaraRadera
 2. Nu har jag gjort ett förseglat kuvert till.
  Ett som förutspår tidpunkten då ni köper er en transponder AIS, dvs skaffar även sändning av er egen position.
  Kunde vi prova på ett kvälls-QSO? skypa då tid o frekvens, förslagsvis 37?? kHz efter i skymning eller något senare.
  73 de SA5ATL

  SvaraRadera