onsdag 18 maj 2011

Sydvästliga vindar

Onsdagkväll i Heiligenhafen. Allt är lugnt och stilla i hamnen. Efter senaste dygnens blåst och regn känns det lite märkligt...
Vi lämnade Sverige i förra veckan och fick en varierande överfart till Klintholm på danska Mön. Dimma, åska, svaga vindar, friska vindar. Ja, visst blev det variation, när fronterna drog förbi.


I Klintholm var det lugnt och stilla. Sju båtar i hamnen mot hundratals som trängs när det är högsäsong. Här finns en stor fritidshusanläggning men det var få hus som var bebodda trots att det var helg.

Vi fortsatte mot Gedser, Danmarks sydligaste udde. Varmt och skönt men hela tiden varnade radion om den kallfront med vindbyar, hagel och regn som skulle komma under eftermiddagen

Plötsligt hörde vi ett underligt ljud och upptäckte att vi hade sällskap. Två tumlare lekte runt båten. Helt fantastiskt, vilken lycka att få uppleva dessa vattendjur så nära. De lekte runt båten en stund innan de gav sig av.


Vi hann förtöja i Gedser, hälsa Björn och Monica välkomna och så var ovädret över oss. Det blev några dramatiska timmar, när helgfirande tyskar "dånade" in i hamnen. Utanför färjehamnen gick en segelbåt på grund och skickade ut ett May-day över VHF-en.


Under dagarna i Gedser fördrevs tiden med bilutflykt till "pråmen" samt promenader i omgivningen. Någon sur hamnkapten träffade vi inte på. Numera är det automat att betala hamnavgiften i. Ingen personlig kontakt. Synd.

Överseglingen till Tyskland blev en lugn historia. En skön streckbog... Och vi lyckades passera fartygsleden då det inte var alltför många fartyg runt oss.

5 kommentarer:

 1. Oj, så härliga bilder. Även om ni haft en del dimma, kyla - så verkar Ni må gott och ha det gott. Kul med lite djurliv i och nära båten. Hoppas att ni får ordning på nätanslutningar för inte vill jag tappa "linan" från Er. Här är det grått och mulet idag, trots att det lovades sol. Men SMHI har ju haft fel tidigare. Det kan nog klarna upp. Kylan på nätterna gör att alla vårblommor finns kvar -så det är bara att njuta. Liljekonvaljen är på gränsen att spricka ut, Adam och Eva stod i full blom p Espholm. Ja, ni vet. Det är tokmycket att göra på jobbet -det är det ju alltid i maj - ett skämt att man kan sluta 16!!! Har inte hänt ännu. Imorgon åker vi till Göteborg, ska träffa Petra och sedan vidare till Båstad på fest. Det ska bli trevligt! Hoppas att värmen infinner sig. Lev gott, ät gott, drick gott och gör ALLT!
  Kram Monica

  SvaraRadera
 2. Vill önska er lycka till på färden söderut. Visst är det något speciellt med tumlare runt båten, det år fina djur. Hoppas ni kan fortsätta att skriva er sköna historia om seglatsen. Många kramar till er båda från Inga o Egil

  SvaraRadera
 3. Inget rev taget i kryssen?
  Jag hänger med i virtuella jollen, dvs bloggen och njuter era upplevelser.
  Kanske kommer jag ut i helgen på hemmavatten, då gäller 3623 UTC 0645, QRZ?
  Må väl!

  SvaraRadera
 4. Kul att höra ifrån Er. Jag har nu packat klart för avfärd till Kroatien och segling där. Fick mail från Norge Bodil och Vilfred som vi träffade på Asorerna (som låg bakom Mårtenssons båt),de håller på att fixa sin båt men den blir inte klat till sommaren, De hälsade till dig Håkan. Här hemma har vi haft vårruset med nästan 7000 startande, klirr i kassan för Tjalve. Vädret ät ganska bra nu med sol och värme, men vi vill ha lite regn så att växterna inte torkar bort. Jag har fått 6 mm regn sedan den 4 april. Ha nu en fortsatt fin resa och var rädda om Er. Bosse

  SvaraRadera
 5. Vårt seglande har inte börjat ännu. I söndags deltog vi i ett cykellopp, 97 km, runt i Roslagen. Regnigt och kallt men vi tog oss i mål, passerades av människor av alla kategorier män tom rätt välmatade sådana, kvinnor och till och med barn. Vi tog oss i mål och det var ambitionen. Bygger fortfarande på Kottens hus. Ha det bra ni är snart i Holland förstår vi!

  SvaraRadera