tisdag 24 maj 2011

Kielkanalen

Vindstilla och strålande sol när vi vaknade. Idag var det dags att påbörja något vi inte gjort tidigare; att slussa in och påbörja vår kanalfärd västerut.
Det blev svettigt i slussen. Dels fick vi åka in tillsammans med ett lastfartyg i slussen, dels var fleecen fortfarande på. Innan vi fick lämna slussen var det dags att besöka ”slussvakten” och betala. Det var bara att klättra upp och ner på stegen…
Första dagen gick vi 1/3 av kanalen och kom till den lilla staden Rendsburg. Trevlig liten gästhamn med både stora och små båtar. Första riktiga värmen. Så skönt. Håkan blev glad att få ta fram grillen. Dock fanns det inget berg. Hamnkaptenskan tyckte att han kunde grilla bland restauranggästerna på gräsmattan. Håkan fattade ett annat beslut…
Lördagen den 21:e blev dag två på kanalen. Mycket trafik av stora fartyg.
Bäst att hålla sig på sin kant. Vi mötte 75-100 segelbåtar på väg österut. Grönt och lummigt på båda sidorna av den breda kanalen. Utmed hela kanalen finns cykelväg. Många cyklister och även vandrare denna vackra lördag. Husbilar uppradade där det var lämpligt.
På kvällen kom vi till Brunsbüttel. Fullt i hamnen. Många inslussade båtar som övernattade innan färd österut. Fritidsbåtar får inte gå i mörker på kanalen. Spännande att sitta i sittbrunnen och titta på alla stora fartyg som köade för att komma in i slussen och sedan följa slussningen på första parkett.
Det blev tre segelbåtar som slussade ut från Brunsbüttel för färd på Elbe ut mot Cuxhafen. Högvattnet på väg ut, gav en stark ström, som ökade vår fart betydligt.

1 kommentar:

  1. Trevlig att se att ni har kommit in på lite lugnare vatten. Tänk på strömmarna och alla båtar utanför Bremen där kan det bli svettigt.
    Ha det så skönt denna vecka får jag också segla.
    Bosse

    SvaraRadera