tisdag 24 maj 2011

Var är vi?

Just nu befinner vi oss i Cuxhafen. Det är blåsigt, storm på Nordsjön. Förstärker tidvattnet. Om någon timme är det High Water här. Hamnen är redan översvämmad och även strandpromenaden. Håkan är ute och dokumenterar. Får väl se om det blir några häftiga bilder..

De senaste årens utveckling av elektroniska navigationsinstrument underlättar ofta för oss, men ibland kan man verkligen vara förbryllad. Vi har dock börjat använda tidvattensdelen i vårt elektroniska sjökort. Här finns allt man behöver noterat i anslutning till aktuell plats.

Och hur gör man? Det är ju inte alltid det man förväntar sig som dyker upp på plotterbilden. Och att läsa och för den delen skriva instruktioner är inte heller lätt. Fantastiskt av Ray-Marins representant att tålmodigt över telefon guidade oss rätt. Vi kom underfund med en hel del kring AIS och med vår radar.

Att lägga in ATIS-nummer i vår handVHF var inte heller särskilt lätt. ATISnummer behövs för VHF-kommunikation vid färd på inre vattenvägar i Tyskland och Holland. Nexus fick återkomma ett flertal gånger innan numret var på plats.

Flera av medlemmarna i Norrköpings radioklubb är till stor hjälp i våra försök att använda vår kortvågsradio till mer än ”morgonpratet”. Tyvärr har vi inte fått ihop dator, kortvågsradio och interfacet så att vi blir oberoende av internetuppkopplingar, trådlösa eller mobilt bredband. De internetuppkopplingar som ev. finns i danska och tyska hamnar, har varit ruskigt dyra. Heiligenhafen var ett undantag…

Idag har vi försökt nå nätet. Köpte ett dygnskort för att hinna med allt som vi vill få ut av ett "nätbesök". Vinden ställer till problem. Så beroende vi har blivit av nätet de senaste åren... Men just nu verkar det att fungera och ni kan snart läsa hur vi har det och var vi är den 24 maj 2011.
Vi har det bra...och får säkert fortsätta att utforska Cuxhafen imorgon också.

1 kommentar:

  1. Kul att höra ifrån Er. Själv är jag i Kroatien och seglar helt underbart vatten och fin natur. Läste om att ni hade vind det har vi saknat para lite krusningar. Denna del av medelhavet är bra med bra priser på mat och dryck men häftiga priser på båthamn. det koster ca 500:- och ibland finns det dusch. Vi seglar en Bavaria 46 helt Ok. Per kompisar har köpt en ny Bavaria 45 som de får till våren och vi är här nere på en gratis provvecka för att kolla in atmosvären och livet runt omkring. Det kan bli fler seglingar i dessa vatten. Många vill hyra båt med kapten och det fvore inte fel att vara här några veckor på sommaren. Vi har internet ombord fungerar utmärkt. Jag tycker att ni får få kommentarer, skärp er vänner skriv till Håkan och Ingmarie det är helt underbart att få hora hemmifrån. Så fort man kommer i hamn och får kontakt kollar man om någon har hört av sig.

    SvaraRadera