torsdag 2 juni 2011

Vi har lämnat Tyskland...

Vi fick en fin segling när vi lämnade Norderney efter fyra dagars promenerande. Sista dagen gjorde vi en vandring i sanddynslanskapet. Här och var fanns områden med låga björkar. Det påminde oss om vandringar i svenska fjällen. Skillnaden var underlaget. Här var det breda plattsatta gångar.

Vårt mål var Borkum. Namnet är ju bekant, men vi visste inte så mycket om ön. Solen sken inbjudande på strand och stad när vi passerade för att nå hamnen på den sydvästra sidan (8 km från centrum). Vi blev något förvånde när vi gled in i en jättebassäng, där ett antal rostiga pontoner fanns vid två av bassängsidorna. Vi hade hamnat i en f.d.hamn för marinen. Och i hamnen, nu som museum, låg det gamla fyrskeppet Borkum Riff.

Medan det blåste av sig bekantade vi oss med Borkum. Men snart sken solen igen, vinden hade mojnat och vi styrde mot Holland. Vårt mål var Lauwersoog, på den norra kusten. Här mötte oss en "sandlandskap". Tidvattnet var ute och en hel del av det som ligger under vatten vid högvatten var nu synligt. Dessutom fanns det en hel del sandöar som förstärkte intrycket. Oerhört imponerande.

Idag slussade vi in i det holländska kanalsystemet. Varför hamnar vi alltid ihop med något stort? Ikväll ligger vi i en liten kanalhamn, Zoutkamp. Eftersom det är helg är det mycket båtar i rörelse. Många fina segelbåtar mötte vi seglandes på innanvattnet Lauwermeer. Holländarnas båtar har en speciell karaktär och de är oftast mycket välvårdade.

Vi plockade fram våra cyklar idag på eftermiddagen och tog en cykeltur på den holländska landsbygden. Mycket välmående. Just i detta område finns bl.a. stora potatisodlingar, kossor och hästar.

Just nu är det mörkt ute. När vi var och tittade på solnedgången över kanalen, var det kallt, trots att vi idag upplevt en av våra varma dagar på resan. Vi njuter och har det bra.

2 kommentarer:

  1. Skulle att göra ifrån Er. Det tag tänkte jag att ni inte ville göra ifrån hos hemma i Svedala. Vi har nu fått sommar. Väntar på sillen och nubbben
    Till midsommar. Veckan i Kroatien var en underbar seglingsupplevelse. Tyvärr så hade vi dåligt med vind. Vi kommer att åka ner nästa så på en nu pappaveck och segla. Skulle att ni har det bra och att ni går iland ibland och ser Er lite omkring. Gå det nu så skönt och gå en fin helg Bosse

    SvaraRadera
  2. Hej på er! Följer er på er resa, även om vi har varit väldigt frånvarande. Vi var ute i skärgården i helgen. Härligt. Konstaterade att det är konstigt att ni är så långt borta. Kram o ha det. GoB.

    SvaraRadera