onsdag 22 juni 2011

Lite väderdramatik...

Vi lämnade Harlingen och kom ut i tidvattenområde igen. Goda råd av seglare i den lokala segelklubben gjorde att vi passade högvatten och medström ner mot slussen in i Ijsselmer. Vindutsikterna var sydväst, vridande till sydost och det var precis i de riktningarna vi skulle gå för att komma till Hindeloopen.
Väderutsikterna för helgen den 18-19/6 var inte särskilt lysande, blåsigt och regn med åska. Vi förtöjde vid en skyddad plats i den kommunala hamnen i Hindeloopen. Här fanns en genuin hamnkapten, som uppmuntrade oss att förtöja med bara 1.8 m under kölen. ”It´s only mud.” Sydostan ökade och när vi vaknade på lördagsmorgonen hade vi mellan 13-17 meter sakta vridande mot sydväst. En hel del regn, men vi flanerade utmed ”havet” och i den charmiga lilla staden. Här hade funnits betydande rederier under 1600- och 1700-talet, som hade handel med Skandinavien och Ryssland. Så småningom tog Amsterdam över och man var tvungen att övergå till fiske.
Under söndagsnatten ökade vinden och vred mer mot väst/nordväst och under söndagen låg vinden mellan 17 och 22 meter konstant. Det tjöt i alla riggar. Regnet öste ner hela dagen. Först mot kvällen avtog vinden något och återgick till sydväst och regnet upphörde.
När vi vaknade på måndagen var det vindstilla…. Men det kom måttliga vindar under dagen och vi planerade att segla till Enkhuizen på Ijsselmers västkust. Så nu blev det dags att sätta segel.
Då inträffade nästa väderfenomen. Mörka moln låg över Ijsselmeer. Plötsligt en tromb… och en till… och en till, vilka ”gick ner” från molnen. Vi såg tydligt på avstånd, hur vinden var som en ”centrifug” på vattenytan.
Det blev en fin kryss över de grunda vattnen, 3-5 meters djup, innan vi kunde förtöja i Enkhuizen. En gammal hamnstad med mycket intressant att titta på. Igår vandrade vi runt på Zuiderzee-muséet, som har en inomhusdel och en stor utomhusdel, med uppbyggda miljöer från 1800-talet och första hälften av 1900-talet. För att inte den kultur som funnits runt Zuiderzee skulle gå förlordad i.o.m. att barriären byggdes, samlades hus, båtar, mängder av redskap och allehanda föremål in och museet kunde öppnas 1983. (En korrigering ang. Ijsselmeers tillkomst. Mellan 1918 och 1932 byggdes barriären, som avskärmade det ”nya innanhavet” Ijsselmeer från havet.)
Väderutsikterna är väl liknande de som är i Sverige just nu. Regn och blåst, men däremellan lite sol.
Trevlig midsommar!

2 kommentarer:

 1. Hej
  Just nu vräker regnet ner. Skall strax åka ut till Snedskär. Resten av familjen kommer imorgon. Hoppas vi inte behöver stövlar hela tiden.
  Ha en trevlig midsommar.
  Hälsningar Monica o Björn

  SvaraRadera
 2. Nu har värmen kommit så denna vecka växer svampen,vinbären mognar så det blir att safta och sylta. Svampen har börjat komma men det blir att hitta nya marker för denna uppgift. Se gamla går bara för långt att åka, lite kännsligt också. Midsommaren var ganska torr komma en skur och tog bara det par knappar. Vad mycket ni går se skulle att ni skriver. Den långe Patrik som seglade med hos är på väg hem med en båt. Gå det så bra Bosse.

  SvaraRadera