söndag 5 juni 2011

Groniningen

Första närkontakten med holländska kanaler blev vår färd mot Groningen. Vi fastnade bara vid ett tillfälle i dybotten....1,7 på kanalkortet och vårt djupgående är 2.0. Det var dock en stilla färd genom åkermark och beteshagar.

Helt plötsligt ett kanalkors där en jättepråm kom ångande i full speed. Därefter en sluss och sedan var vi inne i Groningens kanalsystem med många broar. Friden var som bortblåst. Trång, blåsigt och lite strömt gjorde att styrman fick vara på allerten. Besättningen fick hålla fendrar i beredskap och fånga tillfälliga förtöjningsmöjligheter, när vi väntade på broöppning. Totalt 21 broar passerades innan vi kunde förtöja i Gronningen.

Groningen, en universitetsstad, alltså gott om ungdomar. Och mängder av cyklister, så det gäller att se upp. Inga bilar i innerstan´. Trottoarerna fyllda av parkerade cyklar.

Den 4 juni var Groningens svar på Norrköpings kulturnatt, "de nacht van kunst&wetenskap". Passade oss bra, då det gav oss möjligheter att delta i programpunkter som muséer, bibliotek och universitet anordnade. På gator och torg rockmusik och andra uppträdanden.

5 kommentarer:

 1. Låter som flyt !
  Kristihim i Visby tills m ytterligare 17 båtar i eskadern.
  Skitsegling dit, fast hem var det sämre.
  Först åt vi, och sen fiskarna.
  Men hemseglingen gick på 11 tim med lilla Aquila.
  Dagarna på Gotland gick i sol o lättja med rundtur i en 240:a.
  Vi följer er på turen!
  De bästa ...

  SvaraRadera
 2. Hej igen! Trodde jag la kommentaren på den 5 juni. Får väl testa vidare.

  SvaraRadera
 3. Dagens Ros
  Till Ing-Marie Holmfeldt
  för det fantastiska arbetet
  med att organisera Lärstämman
  i Norrköping. Du är verkligen toppen
  Barn,Pedagoger och Ann-Kristin,Armbandet
  Kättsätters Förskolor
  Detta fanns att läsa på NT den 8/6 2011

  SvaraRadera
 4. Låter trevligt med lite kanalfärder. Då får ni köpa en flaska genever. Här hemma rullar det på fått lite regn idag så att dammet binds. Har haft min dotter Åsa hemma och barnbarn så det har varit full fart. I dag har jag städat och röjt efter dem. Tittar lite på ny båtmen det får nog vara till hösten eller våren. Det finns mycket båtar nu och priserna ser ut att fall mer. Skall försöka låna en båt i sommar och vara ute en vecka. Ha det nu skönt och kolla djupet och alla pråmar som ni möter. God tur Bosse


  Fakta om Genever:Genever (jenever) eller holländskt gin destilleras i gammaldags pot-stills och framställs helt eller delvis av mältat säd. Detta sädesbrännvin som på holländska kallas moutwijn (maltvin) lagras på fat tillverkade av granvirke. Efter lagringen smaksätts spriten med enbär eller enbärsolja samt andra kryddor som angelikarot, koriander med mera och destilleras ytterligare en gång.
  Den holländska genevern delas in i två kategorier: oude jenever (gammal genever) och jonge jenever (ung genever). De ganska missvisande namnen har faktiskt inget med spritens ålder att göra utan är en sorts smakbeskrivning, där oude innebär en genever med en ganska stark och frän smak. Den andra, mer populära, typen jonge är en genever med relativt mjuk smak.
  Genever har en ganska framträdande arom av enbär och finkelolja.

  SvaraRadera
 5. Här i fosterlandet har sommaren tappar fart. Det är ett mycket omväxlande väder, ena stunden skiner solen och nästa regnar och åskar det. Vi ska ut i skärgården över midsommar och vädergubbarna lovar ett fortsatt omväxlande väder. Ha det bra i midsommar!

  SvaraRadera