torsdag 16 juni 2011

Harlingen

Vi har nu varit i Harlingen några dagar, en av Frieslands elva städer. Det är en gammal hamnstad som ligger vid havet. Holländarna kallar detta hav för Waddensee. De frisiska öarna ligger som en barriär norr om denna en gång så stora havsvik, som gick ända ner till Amsterdam. På sextiotalet beslutades att bygga en vall tvärs över havsviken och därmed blev Ijsselmeer till, den ”insjö” som ligger söder om vallen. Harlingen ligger ca 15 km landvägen norr om vallen. Vi cyklade ner till Zurisch, som platsen där vallen ansluter till land på östra sidan, heter. Där ligger också den sluss som tar oss in i Ijsselmeer när det blir dags för det. Ijsselmer är grund och det går inte att fara på den hur som helst utan det blir ”bojade” leder, om man ska vara på den säkra sidan. Redan avfärden från Harlingen måste beräknas, då vi kommer att gå i en grundränna, som behöver högvatten, för att vi med vårt djup inte ska fastna.

Vi ligger i en liten klubbhamn, HWSV, i anslutning till slussen där vi ska slussa ut från kanalen. De flesta segelbåtar slussar ut och går till Norderhamnen, där de antingen får ligga utmed kaj och hela tiden anpassa förtöjningar till tidvattnet eller har tur att hitta en ledig plats vid en pontonbrygga.

Senast vi skrev i bloggen var vi i Dokkum. Därifrån blev det åter kanalvägen sydväst och sedan väster ut. Strax efter Dokkum passerade vi en liten stad, Budaard (också Friesland), där det vid kanalbanken låg en stor kvarn. Det visade sig vara en kvarn som arrenderades av en verksam mjölnare. Vi fick möjlighet att göra studiebesök i kvarnen. Det blev att klättra upp fem våningar och sedan följa säden nedåt tills det blivit vitt fint mjöl. I anslutning till kvarnen låg också sågverket som också drevs av kvarnvingarna. Ett mycket intressant besök. Avslutades med att mjölnarens hustru sålde lite mjöl till oss.
Vi lämnade Burdaard för Leeuwarden. Kanalen slingrade fram i ett omväxlande område, mycket lummigare än den del som vi tidigare färdats genom. Ekolodet visade ett djup som fungerade för oss. Håkan såg fram emot att få förtöja i en av Leeuwardens parker. Och visst blev det så...
Samma dag vi kom dit var det ”konsert” av minst tio konsertorglar i parken. Vi hade en tjugo meter från båten och den spelade oavbrutet under sex timmar.I likhet med Groningen och Dokkum omges Leeuwardens stadskärnan av kanaler. Där finns också ett lutande torn. När det byggdes på 1500-talet upptäcktes, när tornet var ca tio meter högt, att det "satt sig" och fått en svag lutning. Då försökte man kompensera och därmed kan man idag se en svag ”knäck” på tornet. Annandag pingst är fortfarande en helgdag i Holland. Här i Friesland finns en tradition att anordna cykellopp runt de elva städer, som finns här. Det hade börjat med ett skridskolopp på kanalerna men tyvärr fryser isarna så sällan, så det blev ett alternativ att använda vägarna på sommaren till detta evenemang. Även ett lopp för motorcyklar arrangeras. Redan på pingstafton ”rekas” sträckan och då kör även en hel del gamla traktorer Elvastädersbanan. 15 000 cyklister passerade Leeuwarden under sex timmar. 3 000 motorcyklar hade start- och målplats i Leeuwarden och sträckan man cyklade eller på annat sätt tog sig runt var 24 mil.

Nu till något helt annat. Elförsörjningen ombord fungerar bra. Som ni säkert noterat är vi utrustade med två solceller och en vindsnurra. Sedan vi lämnade Sverige har vi haft nätström inkopplad två gånger. När vi går kanalerna blir det också påfyllning i batterierna, eftersom det är motor som gäller. Många båtägare i hamnarna förvånas över att vi inte är kopplade till elstolpen. Det är ju oftast det första alla gör, när de kommer i hamn här nere.

2 kommentarer:

  1. Hejsan! Vilka härliga bilder,med Ing-Maries berättelser. Kommer under helgen ha Christian med familjen här hemma Ska bli så skoj Allt är bra här hemma.Kramizar Gittan

    SvaraRadera
  2. Trevligt att läsa om Era upplevelser och höra att ni är så kulturella och visar och berättar om Er kanalfärd i det fina landet Holland. Här stundar det midsommar och vädret skall bli som vanligt lite sol och lite värma mest regn och kallt. Jag som använder kortbyxor sedan 1 maj. Ha en skön midsommar

    SvaraRadera