torsdag 9 juni 2011

På kanaler mot Dokkum

När vi lämnade Groningen passerade vi Groninge museum. Häftig byggnad!

Det blev en liten konvoj på sex båtar som tillsammans tog oss västerut på kanalen. Denna gång var det lugn och fridfullt. Nu hade vi ”rutin” vid broöppningar så det kändes bra. När vi kom ut i Lauwersmeer var det dags att pröva på en holländsk förtöjningsplats. Några pålar samt i bästa fall en brygga i vattnet vid kanten av rännan… God uppsikt över alla som passerade.


Ja, vi har köpt kanalkort och några andra publikationer för kanalfärder här nere. När vi kom in i nästa kanal som skulle ta oss till Dokkum var det ingen tvekan om vilken kanal vi skulle välja. Dessutom är många kanalfarare oerhört hjälpsamma och ger tips och råd om trevliga platser att besöka samt bra förtöjningsplatser i städer.


När Ing-Marie jobbar passar Håkan på att se kanalerna från något lägre nivå. En cykeltur till havet blev det också en av dagarna. Cykelvägen gick på den vall som verkar byggd för att hindra översvämningar från havet. Vi har sett vallar utmed hela vår färd.


Så kom vi till Dokkum, en stad vi hört mycket om av bl.a. Mona och Janne. (Vi läser deras resebrev från deras färd här nere. Dessutom finns det en hel del dokumentation på nätet av tidigare kanalfarare.) Även här dominerade cyklister, men nu är det småbarnsföräldrar, ibland med barn på både styre och pakethållare. Då går våra tankar till dig Lena F… Det här landet är som gjort för dig… Och mycket barn och unga som cyklar till och från skolan på gatan bredvid där vi ligger förtöjda. Turister har redan hittat hit och när kvällen kommer är kajerna ganska välfyllda med båtturister. Igår var det marknad och då var centrum välfyllt.

Det blir inte så många distans, de dagar vi rör oss på kanalen. Så vi hinner med en hel del annat också. Våra cyklar nyttjar vi för att se oss om. Senaste cykelturen blev en runda runt Dokkum. Gott om cykelvägar. Underlaget är lite ovanligt.

Vi träffade på djur av varierande arter. Lite av en djurpark. Buksvin, getter, tuppar och höns. Och de som finns på bilderna. Nyfikna var de flesta…


Noterat här nere. Söndagsstängt i affärer. Till och med IKEA hade stängt… Ingen cyklar med hjälm utom Ing-Marie. De barn vi sett i båtar har inte flytväst, inga vuxna heller för den delen. Och så är jordgubbarna färdiga tidigare än hemma. Vi har ätit jordgubbar sedan Cuxhafen. Tyvärr tar de väl slut tidigare också.

3 kommentarer:

 1. Hej igen Finns det inga duvor som ni kan ta ombord då har ni färsk mat det är gott med duvbröst eller hur Håkan. Kul att ni tar bilder och visa på ert djurintresse. Fungerar vindgeneratorn och ger er den kraft som ni behöver? Ta det lungt och se upp för pråmarna de är nog svåra att styra. Ha det så skönt segla lungt. Bosse

  SvaraRadera
 2. Fasen vad ni får vara med om mycket. Vi har fortsatt delta i Kottens bygge men också lyckats runda Värmdö, vilket är mer än vad ni har gjort i år. Igår passerade vi Norrköping, som så bra ut från motorvägen. Vi hade cyklat Halvvättern vilket var kämpigt men roligt. Ett fantastiskt evenemang, välorganiserat och goda bullar. Vädret var inte för varmt men soligt. Motvind är ju aldrig roligt men inte blir den roligare för att den räcker i 7 mil. Vi blev oerhört imponerade av den cyklande svenska allmänheten, särskilt kvinnorna som i alla åldrar och format cyklade förbi oss. Vi hade på cykelaffären inköpt en burk med friktionsminskande salva. Irene vägrade använda den men jag gjorde det och luktade därför som en hiss när det åkt en gammal dam i den, om ni vet hur det luktar. Jag hörde inga kommentarer från cyklister i lä och jag hade inget ont i övrigt av salvan. Säg bara till så skickar jag burken. Om en månad är det Vansbros halvsim som det så mystiskt heter. Vi har också börjat springa med tanke på Lidingöloppet. men det går rätt trögt. Devetfaan var ungdomens spänst har tagit vägen.

  SvaraRadera
 3. Hej, kul att följa er resa med kartan vid sidan av datorn, ni verkar inte missa någon sevärdhet längs kusterna.
  Själva har hela klanen 9st varit i Barcelona i 5 dagar,tyvärr sämre väder än hemma. Vid hemkomst blev det utflykt till Idö på säl- och havsörnsafari samt lunch en present från U-B`s syskon med respektive.
  Kram
  Ulla-Britt och Conny

  SvaraRadera