söndag 30 april 2017

Olympia; orakel och festplats samt vaggan för de olympiska spelen.


Dags igen för lite historiskt godis. Denna gång blev det besök bland ruinerna av det antika Olympia. Vi tog lokaltåget från Katakolon på nordvästra Peloponnesos och fick några timmar i guden Zeus heliga lund.
I anslutning till det antika Olympia, genomfördes antikens olympiska spel mellan ca 776 f.v.t och 393 e.v.t. Män (kvinnor genomförde tävlingar här vid andra tillfällen), som skulle delta i de sk. Panhellenska spelen, skyddades på sin vandring till Olympia av soldater i fält. Spelen var tillägnade de olympiska gudarna (de som bodde på berget Olympos) och segrarna i spelen upphöjdes till hjältar med gudomlig status. De som kom för att tävla, kom från hellenistiska riken runt Medelhavet, även att man låg i fejd med varann. Kvar finns stadion utanför helgedomsområdet, där man idag kan pröva på att springa den 190 meter långa banan.
När vi kom dit var vi inte särskilt pålästa, men besöket inspirerade till läsning. Blir du intresserad, finns det många webbadresser att läsa på. Vi började söka svar på wikipedia. Där fick vi veta att redan för 4000 år sedan bebyggdes området med primitiva hyddor. Föremål från den tiden har grävts fram och visas i museet i anslutning till området. Man antar att Olympia hade sin glansperiod omkring 400-talet fvt och det var strax före och efter den tidsperioden, som de olika templen och övriga byggnader uppfördes. I o m att kristendomen erkändes som statsreligion under 300 e.v.t, var Olympias betydelse som helgedom förbi. År 426 utgick ett påbud från dåvarande kejsare, att alla hedniska tempel inom Romarriket skulle förstöras. Den slutgiltiga undergången för Olympia blev de mycket våldsamma jordbävningar, som år 522 och 551 drabbade Grekland. Ett jordras från det närliggande Kronosberget samt översvämningar från närliggande floder, gjorde att området begravdes i slam, lera och grus. Först i början av 1800-talet började fransmännen intressera sig för området. Det dröjde dock till slutet av 1800-talet innan tyska vetenskapsmän upptog arbetet att gräva fram Olympia.
Under vår vandring fotograferade vi tempelruiner och ruingrunder av hus som fanns inom tempelområdet. Vi lyckades att få en timme av lugn, innan området översvämmades av skolklasser och busslaster.
På bilden ovan syns ruinerna av det största templet, tillägnat Zeus. Pelaren är en rekonstruktion för att vi ska få en uppfattning av storleken. Här nedan syns också Heras tempel samt The Philippaeum.
Vi avslutade besöket i museet, som låg i anslutning till området. Här följer några bilder från föremål från utgrävningarna. De två översta bilderna visar de figurer, som smyckade östra och västra gaveln av Zeus' tempel.

1 kommentar:

  1. Lärorikt och underhållande!
    Tar ni snart skuttet över till Italien?

    SvaraRadera