söndag 23 april 2017

Den grekiska påsken.


Den grekisk-ortodoxa påsken är Greklands viktigaste högtid. Den avslutar den 40 dagar långa fastan och firas under en vecka med "Grand Final"på påskdagen, då släkt och vänner träffas för att äta det grillade lammet. Då grekerna anpassar sin högtid efter den julianska kalendern, övriga världen efter den gregorianska, firas inte alltid påsk vid samma tillfälle i Grekland och i Sverige. Men detta år blev det så.
Förra året på Kreta (se inlägget från förra året) blev vi involverade i påsken på ett annat sätt än i år. Nu var vi åskådare på genomresa Tillsammans med Pelle och Anita firade vi långfredagen i Porto Heli. Stadens invånare samlades vid kyrkan, många med tända ljus, och väntade på att processionen skulle starta. Här i Porto Keli gick en orkester först, sedan kom korset och katafalken, smyckad med blommor. Utmed vägen stod mycket folk och många följde processionen på väg runt staden.
På påskafton låg vi i den lilla byn Kiparissi. Här såg vi inte något påskfirande, men vi hörde på avstånd fyrverkerier runt midnatt. På påskdagen befann vi oss i den lilla byn Ieraka. Utanför varje restaurang grillades lamm och i några trädgårdar var familjer samlade med sin grill. De spelade härlig grekisk musik. En riktig festdag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar