onsdag 5 april 2017

En minnesvärd utflykt till Meteora.


I mitten av mars reste vi norrut mot mellersta Grekland, till Meteora, Kalambaka. Efter fyra timmars bilresa från Chalkoutsi kunde vi på avstånd se de märkliga klippformationerna, på vilka kloster byggts under de senaste fem hundra åren.
De första eremiterna kom på 1000-talet för att söka ensamhet och de isolerade klipporna, somliga 600 meter höga, var idealiska. Det enda sättet att nå toppen var med hjälp av trästegar och rep. Först byggdes små kyrkor och vartefter påbörjades uppförandet av organiserade kloster. Beräkningar gör gällande att det tog 20-30 år att få upp materialet till den aktuella toppen och ytterligare 30 år att bygga klostret. Idag finns sex bebodda kloster.
Det äldsta och även största klostret, The Holy Monastery of Great Meteoron, byggdes under 1500-talet på den största och högsta klippan i området. Först för ca 100 år sedan byggdes väg upp till klippan. Dessförinnan var det stegar och rep som gällde för att ta sig upp och ned. Tyvärr blev det inte tillfälle för oss att besöka klostret, då det var stängt på grund av ett dödsfall dagen vi kom. Det blev inte heller möjligt att besöka klostret senare under vårt besök.
Istället blev vårt första besök i det närliggande klostret Varlaam. Många trappsteg upp till entrén. Tillträde var enbart tillåtet till klostrets yttre område samt klosterkyrkan. Klostret var betydligt större kunde vi notera från vägen, som ledde dit. Kyrkan var utsmyckad med vackra målningar, som illustrerade Jesu liv men också den grekisk-ortodoxa kristendomens historia. I källaren fanns ett museum, som berättade om hur klosterlivet här i Meteora uppstått. Vi hittade också den vinschanordning, som användes för att få upp material och varor till klostret. Under vårt besök restaurerades taken i klostret.
Ett lättillgängligt kloster var St.Stephens Nunnery. Från parkeringsplatsen var det enbart en bro som ledde in till klippans övre del. Här skötte nunnorna allt arbete med turisterna, som besökte klostret. Även här var det begränsningar för oss besökare till kyrkan och klosterträdgården. Här fanns ett litet museum, som innehöll många vackra textilier, broderade under århundraden.
Det mest svårtillgängliga, The Monastery of Holy Trinity, var litet och här bodde två munkar. Det var en fin atmosfär i klostret och i klosterträdgården och från klippan hade vi en enastående utsikt över dalen och Kalambaka. För att ta sig upp till klostret, följde vi en stig ner till foten av klippan och sedan var det 140 trappsteg innan vi var på toppen. Pust!!
I munkklostret sköttes arbetet med besökare av män från byn. Denna klippa användes till spektakulära scener i en tidig James Bond film, For Your Eyes Only med Roger Moore.
Klostren Roussanou och St Nikolaus Anapafsas låg på lägre klippor i området.
Vilken tur vi hade under våra dagar i Meteora. Sol och fantastisk utsikt. Man blir ödmjuk, när man inser hur dessa byggnader byggts under åren; för hand med hjälp av stegar och rep. Enastående!
Tillsammans med våra vänner Carl och Melanie fick vi en minnesvärd resa. Så mycket roligt vi gjort tillsammans under de fem år vi känt varann. Nu skiljs våra vägar på havet, vi går västerut och de blir kvar i Egeiska havet.
Dagarna avslutades på hotellterassen, varifrån vi hade en underbar utsikt över Meteora och landskapet omkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar