tisdag 13 september 2016

Skyros


En av de Sporadiska öarna återstod, Skyros. Vi avvaktade i Orei tills "sjön lagt sig" och det blev ett gynnsamt väderfönster för oss att gå de 70 NM till Skyros.
Fullmåne och ett stilla hav. Inte heller så mycket vind. I väster skymtade ljus från Evia, vilket försvann när vi närmade oss Skyros tidig morgon. Under natten korsades vår väg av fiskebåtar, som vi höll uppsikt på över vår radar.
I hamnen i Linaria på västra sidan möttes vi av Sakis i en jolle. Perfekt lotsning in till kaj där övrig personal väntade. Här i Linaria finns en av Greklands bäst fungerande "stadskajen". Plats med mooringlinor för åtta till tio båtar. Under semesterperioden i augusti ett pusslande med platser vid färjekajerna samt vid utlagda bojar. Alltid hjälp från personal kl. 0900-2100 på VHF kanal 9.
Skyros en karg och bergig ö. Enbart i nordväst finns skogspartier. Södra delen är stenig med undantag av en stäppartad platå, Ari Plateau, samt helt obebodd. Här kan man träffa på Skyrosponnier. Vi fick bekanta oss med dem i inhägnader....
Huvudorten Skyros ligger på ostsidan. Dess Chora klättrar på berget vars topp kröns av en gammal borg samt ett kloster. Från övre delen av Choran hade vi en fantastisk utsikt. Klosterporten stod öppen och vi kunde strosa runt. Vi skymtade den lilla fiskehamnen i norr vid Molos. Pga av rasrisk var tunneln upp till borgen avstängd sedan senaste jordbävningen på ön.
På norra Skyros finns rester av bosättningen Palamari, 5000 år gammal från östra Medelhavets bronsålder. När vi studerade kartor från bronsåldern och nutid, visade det sig att delar av Palmari sjunkit i havet och att strandlinjen kraftigt förändrats. För den historiskt och arkeologiskt intresserade är Palmira säkert av intresse med rester av befästningsmur och husgrunder. Skyros och Palmira låg utmed de handelsvägar som etablerades under bronsåldern från Evia i väster till Mindre Asien i öster samt från norra Grekland till de Kykladiska öarna i söder.
Utmed Skyros nordvästra kust finns de bästa badstränderna. Då det var semestermånader var det mycket badgäster på stränderna. Inte så många tavernor och inte några stora hotellkomplex såg vi i området. De flesta hade sitt boende i och kring staden Skyros eller Linaria. Vid niotiden på kvällen var tavernorna välfyllda i Linaria. När barnen tröttnat att sitta kvar vid bordet, uppehöll de sig runt båtarna i Linarias hamn. Nattro fick vi långt efter midnatt.
Dagen innan planerad avfärd flyttade vi ut på bojplats. Här hade vi bra uppsikt över den färje-och fritidsbåtstrafik som trafikerade hamnen den dagen och kvällen. Vid land låg en restaurang med badplats vid klipporna. Mycket underhållande.... Tidigt på morgonen kastade vi loss och seglade mot södra Evia och Karystos.
Därmed hade vi kommit tillbaka där vi började vår resa i maj efter Kreta och Kykladerna; utmed Evias västkust, Volosbukten, vidare mot de Sporadiska öarna och norrut till Chalkidiki och badparadiset vid Dhiaporos för att i slutet av juli återvända till Sporaderna. Nu blev vi inblåsta i Karystos under en vecka. Det höga berget Ochi, knappt 1400 m, som ligger norr om staden, förstärker meltemvindarna, som sveper över ön. Under veckan blåste det över 20 m/sek och toppnoteringar över 30 m/sekund förekom regelbundet. Det fräste i hamnbassängen. Vi låg tryggt, väl förtöjda vid stadskajen. Andra hade sämre plats, t ex det unga paret från Ukraina. Dock löstes problemet efter ett dygn och de förtöjdes om till en lugnare plats. Den större segelbåten hade förtöjt innan blåsvädret pga ankarvinschproblem.
Under dagarna i Karystos inföll dagen för vinfestivalen, då sommarsäsongen avslutades med musik och dans samt gratis vin på gatan från lokala vingårdar.
Vår seglingssäsong avslutades tidigt detta år. Tidigt på morgonen den 5 september torrsattes vi på sandstranden vid Petros Boat Parking i Chalkoutsi, ca fem mil norr om Aten. Här användes en "vagga" på hjul, som körs ner i vattnet, på vilken båtarna parkeras. Inom några minuter är man på land och körs till vinterparkeringen. Fyra månaders segling gav 990 NM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar