lördag 27 augusti 2016

En liten badgäst ombord.


I början av sommaren kom ett mail med en undran, om vi kunde ta emot gäster i början av augusti. Självklart. Men var skulle vi befinna oss i augusti, Sporaderna eller Khalkidhiki i norr? Att flyga till Skiathos i Sporaderna var inga problem. Att ta sig till Thessalonki visade sig vara betydligt mer komplicerat. Valet blev därför flyg till Skiathos, Sporaderna. Redan under senare delen av juli seglade vi söderut från Khalkidhiki till ön Kira Panayia i nordvästra delen av Sporaderna. Det blåste mellan sex och tio meter halvvind, sjön var besvärande och vi hade stundtals svårt att få fart på båten. En nordgående ström, som mötte vågor från nordost, gav ett märkligt fenomen.
Kira Panayia är en av öarna i Alonissos Marine Park. Än är ön öppen för turister. Området är känsligt, då den sällsynta munksälen har en av världens få lokaler ute i Marine Parks reservatet. Få ankringsmöjligheter. Vi valde den, som passade för nordostliga vindar. Samma val gjorde flera fritidsbåtar och turistbåtar, som tagit sig hit ut för dagen. Ön är karg och obebodd. Här finns bara getter och deras "herdar".
På väg västerut mot Skopelos passerade vi Alonissos. Härifrån utgick turistbåtarna till Kira Panayia, en resa på minst 10 NM. Grottor lockade också besökare.
Efter vårt korta besök i staden Skopelos tidigare i sommar, passade det fint att åter ta sig dit i väntan på våra gäster. Nu i slutet av juli var det mycket fritidsbåtar av varierande storlek i hamnen. Många färjor trafikerade också hamnen. En eskader förtöjde bredvid oss. Härlig ABBA musik från Mamma Mia underhöll, när charterseglarna hade förfest.
Som vi tidigare berättat finns många härliga gränder i Skopelos stad att vandra i. Här finns lugnet under dagen, men mer puls på kvällarna. Slutet av juli och Ing-Maries födelsedag. Vi hittade en liten restaurang med en utsökt meny. Här är det dags att avsmaka förrätten. Smakade förträffligt.
Meltemisäsongen påverkar även Sporaderna. Under 2016 har meltemen varit extra besvärande. När vi studerade dagarna runt våra gästers ankomst, var det blåsigt i området. Vårt val blev att gå till Alonissos och den lilla hamnviken Votsi. Våra gäster kunde nå Alonissos med någon av de dagliga färjorna, som trafikerade Skiathos och Alonissos.
Det blev en härlig badsemester för Alicia och hennes föräldrar. Vi rodde in till den lilla stranden i Votsi flera gånger om dagen. Att leka med "Krabbe" och att simma i det varma vattnet, var något annat än det kylslagna vattnet i Kalmarsund.
På kvällarna blev det "landbacken".
Planen var att lämna Alonissos i halvtid och gå mot Skopelos och Skiathos. Men vi blev kvar några extra dagar i Votsi, innan vi seglade direkt till staden Skiathos. Här var det trångt och rörigt som vanligt. Vi fick en plats vid charterbryggan för 24 timmar.
Dagen efter vår ankomst till Skiathos blåste det återigen hårda vindar, 15-20 m/s. Vår plats på charterbryggan förväntades vi lämna senast kl 14. Tjugo charterbåtar väntades in före kl 17.... Var alla dessa skulle förtöjas, var för oss ett mysterium. Det blev inte så mycket plats av att vi och en båt till lämnade bryggan klockan två.
Våra gäster tog in på hotell sista natten och vi gick ut och svajankrade några timmar, innan vi beslutade att gå västerut, där det på fastlandet och på norra Evia skulle blåsa mindre enligt prognosen.
Nåja, så mycket bättre blev det inte första natten. När vi anlände till Orei på norra Evia, var hamnen välfylld. Vi beslutade att svajankra söder om hamnen i lugnvatten och inte alltför hård vind. Strax efter midnatt började båten gunga. Dyning rullade in. Klockan halv två var vi tvungna att ta upp ankaret och åter försöka få en tillfällig förtöjningsplats i hamnen. Fest i hamnen gjorde att många sett vår belägenhet och med god hjälp kunde vi göra en tillfällig förtöjning vid en gammal brygga. När en chartereskader senare på dagen lämnade Orei, kunde vi förtöja om. Under några dagar i Orei kunde vi titta på folklivet på kajen. Vi passade på att pröva ansjovisen, gavros, som Håkan lade in för någon månad sedan. Tillsammans med olika tillbehör smakade gott. Och så småningom mojnade vinden för denna gång....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar