måndag 1 augusti 2016

Ett oväntat badparadis.


Efter en dagssegling norrut från Alonissos, ankrade vi vid nordöstra delen av halvön Sinthonia i norra delen av Egeiska havet. Vi hade inledningsvis svag vind på överfarten och en nordgående ström på 1-1,5 knop var tacksamt. När vi närmade oss Sinthonia kom en sjöbrisliknande vind, som ökade till tio meter/sek. En god skjuts de sista 25 distansen.
Utmed Sinthonias ostkust hördes musik från många små stränder. Stränderna var inte stora, men fyllda av badgäster och campare. Söndag förklarade saken. Området var i övrigt helt öde och vi letade med vår kikare efter vägar ner till stränderna. Svårt att hitta.
Här uppe vid nordöstra delen av Sinthonia, vid ön Dhiaporos, blev vi kvar i mer än två veckor. Runt ön och på fastlandet på andra sidan bukten fanns gott om små sandstränder. Ut till ön tog sig badturisterna, som bodde på fastlandet, med små hyrbåtar. Mest båtar under helgerna. Segelbåtar var det sparsamt med. Under veckorna här upp, var det max femton segelbåtar, som likt oss ankrade en längre tid. De flesta flyttade och bytte ankringsplats runt ön, så även vi. Det fanns några små segelbåtar med lyftköl, som övernattade på stranden och som under dagarna förflyttade sig till olika platser i bukten. Utmed stränderna var det härligt turkosblått vatten där sjögräset inte fått fäste.
Utmed Dhiaphoros stränder låg nybyggda villor, som rustades för kommande semesterveckor. Några bodde i tält på stränderna....men här hittade vi också öde vikar.
Fullmåne under vår vistelse här uppe. Vem är det som simmar i mångatan?
Området är ett fantastiskt badparadis för barnfamiljer. Vid vårt första besök med jollen i den lilla orten Vouvourou berättade bagaren att turistsäsongen var igång. Bulgarer och rumäner samt andra nationaliteter från Balkan hittade hit. Vi kollade bilarna, som rörde sig i området. Nya, fräscha, stora bilar från dessa länder. I Vouvourou blev det veckohandling i små välutrustade Super Markets.
En något längre färd blev det till Panayia. Här fanns en fantastisk affär med frukt och grönt samt också fiskmarknad. Små rensade ansjovis inlagda i vinäger var en delikatess. Vi blev bjudna av Lynne. Melanie och Håkan ville pröva och köpte var sitt kilo att rensa. Det blev ett drygt arbete med hjälp av Lynne.
I Panayia kunde vi också fylla på vatten samt passa på att tvätta. Även att det är mest badkläder som används, fylls tvättsäcken. Nu är det stort behov av ett "Laundry". Lakan tvättas helst i maskin. Vi får avvakta till Skopelos eller Skiathos....
På stranden i Panayia fanns några restauranger, välfyllda både dag- och kvällstid. Gästerna flesta kom hit i båt....
Halvön Akti, öster om Sithonia, är en fascinerande plats med berget Athos på södra udden. Sedan antiken har berget varit ett heligt berg och "The House Of God". Denna närhet till Gud har attraherat munkar och eremiter i mer än tusen år att bosätta sig här. Tjugo kloster av varierande storlek finns på halvön.( Sök på Google, monasteries, Akti, bilder.) Dessutom lever eremiter i grottor och kojor utmed Athos sluttningar. Ingen av kvinnligt kön får närma sig halvön eller sätta sin fot på där. Män som önskar besöka klostren måste i god tid ansöka om tillstånd.
Före återseglingen till Sporaderna, besökte vi hamnen Porto Koufo på södra spetsen av Sinthonia. En djup vik bakom höga berg gav ett perfekt vind- och sjölä. En upprustning av kajen är väl inte prioriterad.... Som vanligt en tidig start med vacker soluppgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar