fredag 28 april 2017

Monemvasia - en höjdpunkt!


Monemvasia, Klippan och också kallad Österns Gibraltar ligger på sydöstra Peloponnesos. Den är spektakulär, vare sig du ser den från havet eller från land.
Vi kom norrifrån och blev förvånade över storleken på den gamla fästningen med staden Molaoi, som klättrade på sydöstra sidan av Klippan. Staden grundades i slutet av 500-talet och blev en tillflyktsort för befolkningen på fastlandet. Klippan var då skild från fastlandet med ett smalt sund. På 1100-talet utvecklades Monemvasia till en betydande handels- och sjöfartsstad. Under historiens gång har Klippan befolkats av bl.a. erövrare från Bysantinska, Venetianska och Ottomanska rikena, vilket har lämnat spår. Monemvasia tillföll Grekland 1821, den 23 juli, i o m slutet på det grekiska självständighetskriget. På senare år firas denna händelse den 23 juli varje år.
Staden förföll efter krigsslutet, men på senare år har den rustats upp. Idag bor ca 1500 personer på Klippan och i staden Yefira på fastlandet. Turismen har ökat och restauranger och små presentaffärer ligger utmed de trånga gränderna. Transporter ombesörjs av skottkärror i gränderna.
Vid sidan av de trånga gränderna domineras stadsbilden av ruiner av gamla försvarsanläggningar och kyrkor. Kyrkorna var under det ottomanska styret omvandlade till moskéer, men har restaurerats och används nu till gudstjänstlokaler.
Den mest betydelsefulla kyrkan är Agia Sofia, som tronar på knappt 300 meters höjd. Det blev att följa den slingrande stigen upp till krönet och tunneln in i den övre delen. Härifrån hade vi en fin utsikt.
När vi kom in i den ringmursomgärdade staden var det atmosfären vi berusades av. Under senare hälften av april då vi besökte Monemvasia var blomsterprakten överväldigande. I gränderna var det sparsamt med turister. Vårt första besök fick avbrytas pga regn och åska, men dagen därpå var det strålande sol.
År 1986 länkades Monemvasai till fastlandet med en bro. Den lilla staden Yefira är liksom övriga Peloponessos beroende av de turister som kommer hit. Vi förvånas ofta över hur välförsedda små orter är av affärer och restauranger. Här fanns flera supermarkets, fyra slaktare, fruktaffärer och ett otal konditorier/bagerier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar