lördag 20 maj 2017

Bella Italia.


(Du vet väl att du kan klicka på bilden, för att få den uppförstorad.) Nästan på dagen fyra år sedan vi första gången kom till Grekland, lämnade vi Fiskardo på Kefalonia och Claes och Laila på s/y Comedie. Framför oss hade vi 200 distans till Roccela Ionica på södra delen av Italien.
Överfarten blev lugn. Vi seglade 140 av 200. Under det andra dygnet fick vi reducera farten, då vi ville gå in i hamnen i Roccela Ionica, när det ljusnat. Hamninloppet sandar igen och regelbundet måste man muddra.
Liz och Guido, som vi övervintrat med flera gånger, hälsade oss välkomna. Här i Roccela Ionica hade de övervintrat de senaste åren. Marinan är ganska stor, perfekt både för övervintring och stopp under transit. Lite öde i början av maj, då flera av vinterliggarna givit sig iväg.
Under dagarna i Roccela Ionica utforskade vi omgivningen. Vi tog fram våra cyklar, då marinan ligger några km från staden. Liz och Guido tog oss med till marknaden. Härligt med alla grönsaker, ost och kött.
En dag valde vi Roccela Ionicas "stora sevärdhet", borgen och tornet på höjden norr om staden. Östra sidan upp och västra ner. Däremellan en fantastisk utsikt över staden och havet. Marinan syns i öster.
Här i Italien prövade vi det italienska köket, lite olikt det grekiska. Spännande att handla. Tillsammans med Liz och Guido blev det några flaskor av god Prosecco. Och den italienska pistageglassen, som är Håkans favorit. Alltid!!! Inte lika spännande. Vi behövde också tvätta och enklast var det att använda marinans tvättmaskin.
En natt blev vi väckta av hårda vindar. Utan förvarning blåste det upp och under 20 timmar hade vi hårda vindar mellan 15-20 m/sek i marinan. Skönt att ha en bra plats i hamnen. Himlen visade tydligt att det blåste hårt i den beryktade bukten, Golfo di Squillace, nordost om oss.
Så blev det dags att hitta en lämplig dag att segla vidare till Reggio di Calabria. Sonen Pelle hade uppmärksammat oss på att den sjätte etappen av Giro d'Italia hade start i Reggio den 11/5. Dagen sammanföll med våra seglingsplaner att vara i Reggio den dagen. Det blev en lång segeldag utmed kusten till Reggio. Vi njöt i det vackra vädret. Etna på Sicilien kunde skönjas i diset.
Härligt, vilken folkfest Girot var. Redan flera timmar före start var det liv och rörelse i startområdet. Poliser av olika slag visade upp sig i fina uniformer. Här i Italien finns mycket poliser av olika slag....
Cyklisterna kom iväg på sina 20 mil norrut utmed kusten. Medvind på 10-20 m/sek och molnigt var säkert inte helt fel.
Nere i hamnen var det blåsigt och trångt. Trevlig personal gjorde vad de kunde så att alla skulle vara nöjda. Hela tiden trafikerades hamnen av färjor. I hamnen låg också några av finanspolisens båtar.
I.o.m. Messinasundet lämnade vi Joniska havet för det Thyrrenska. När vi vaknade den 11/5 visade en av vädersajterna som vi följer, följande bilder över dagen och morgondagen. Tidvattenströmmar, särskilt i norra delen av sundet vid Capo Pelora, gav motström över fyra knop, om man passerade vid fel tillfälle den 12/5. Då det blåste kraftigt söder om sundet, drog höga vågor genom sundet samtidigt som vi skulle norrut. Mycket trafik i sundet, vilken reglerades av de separeringszoner, som finns. Och som alltid, småbåtar med fiskare.
Strax före Capo Pelora vid Siciliens nordöstra spets kom motströmmen. Men då var vi ju nästan ur Charyblis käftar. Vi hade klarat det. Därmed var vi ute i Thyrrenska havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar