lördag 5 oktober 2013

Vidare genom Kykladerna

Innan vi lämnade de Kykladiska öarna blev det också tid för öarna Amorgos och Levitha.
Vi förtöjde i Katapola på Amorgos, en liten ort djupt inne i en vik på västra sidan. Hit kom färjan kl.0400 och väckte upp oss som förtöjt vid sidan av färjans tilläggsplats. På Amorgos besökte vi det tusenåriga klostret, som är insprängt i berget på östra sidan av ön.
Vi bussen upp till Choran på höjden och sedan ner igen på östra sidan. En kort promenad och så var vi framme vid det spektakulära klostret, som lyste vitt på klippkanter. Tyvärr var klostret stängt för ett besök på insidan, något busschauffören var vänlig att upplysa oss om när vi klev av, inte när vi gick på och betalade för färd till klostret......
Vägen hem fick bli till fots. Från klostret fanns en stig över berget först upp till Choran och sedan ner till Katapola.
Vi fick en fin vandring med härlig utsikt över Egeiska havet. Vi stannade i Choran för att släcka törsten och äta en sen lunch. Där var ljuvligt vid det lilla torget under träden.
Det var en idyllisk plats.
Därefter fortsatte vi stigen i en ravin ner mot Katapola.
Nu var tanken att vi skulle segla mot Astipalaia i Dodekaneserna. Men ibland får man fånga bra vind. Istället för en kryss fick vi en fin halvvind/slör österut mot Levitha. Levitha är en liten ö i Kykladerna, som bebos av bara några få familjer. Fårskötsel är huvudnäring. Dock har en initiativrik öbo lagt ut bojar, elva stycken att förtöja vid samt satsat på en taverna på gården vid sitt hem.
En vandring bland fåren till tavernan, som naturligtvis serverade lamm. Kocken och servitören var samma person.
Efter en god måltid var det dags att ta sig hem i mörkret. Piloten hade tipsat om ficklampor, vilka kom väl till pass....... I.o.m. Levitha lämnade vi Kykladerna för att segla till Astipalaia. Det blev dieselvind den dagen.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar