söndag 13 oktober 2013

Nu är vi i Turkiet.

Efter några härliga dagar på ön Simi var det dags att lämna Grekland. Tidigt på morgonen den 12 oktober gled vi ut ur viken vid Peti, när "solen steg upp i öster". Väderprognosen lovade frisk nordvästlig vind. Beräknad ankomsthamn var Fethiye, 65 distans österut.
Vartefter dagen gick ökade vinden och vred mot väst, vilket gjorde att vi fick "plattläns" mot målet. Sjön var orolig och vi rullade en hel del. Men solen sken och vi hade det ganska skönt.
När 15 distans återstod kom en kraftig vindökning och vindvridning. På bara någon minut hade vi nästan 20 m/sek. Vattnet fräste runt båten, där vi forsade fram... Vi fick ner förseglet och lyckades reva storen. Efter någon timme mojnade det och när vi någon dryg timme senare ankrade i viken vid Fethiye, var det vindstilla.
Vi vaknade av böneutroparen i minareten nära vår ankringsplats. Detta är något vi får vänja oss vid i det muslimska Turkiet. Under dagen har vi hört böneutropare, men ingen tycks bry sig. Livet fortsätter som tidigare, vad vi kan se. Bilden visar en av minareterna vi sett under vår stadsvandring.
Fethiye är en stad med ca 60 000 invånare. Mycket handlar om båtturism. Förutom vår marina finns en stor marina samt kajer, där det ligger många s.k. gületar. Dessa stora segelbåtar används för dag- eller flerdagskryssningar i den turkiska och grekiska "skärgården". Just nu verkar säsongen vara över.
I Turkiet är man mycket stolt över sin flagga. Den finns överallt. Även vi, som båtfarare, måste ha en fräsch gästflagga.
När vi var ute och åt lunch, undrade Håkan om det gick bra att få en öl till maten. Kyparen svarade med ett mystiskt leende, varpå han gick över gatan till supermarketen och öppnade det rosafärgade kylskåpet, som stod bredvid övriga drycketskåp, och smusslade ut en ölflaska. Han gick in och betalade, fick ölflaskan i en påse och kom tillbaka och serverade ölen i ett glas. Alkoholhaltiga drycker serveras vanligen inte på enkla restauranger..... Vi ligger just nu i en mycket liten marina, Yacht Classic, i anslutning till hotell och restaurang. Om man äter middag på restaurangen betalar man ca 120 kr/natt i marina- avgift, om inte, så vill man ha ca 550 kr/natt. Valet är enkelt. Inom området finns också några pooler. Ingen rusning till poolen som har svalare vatten än havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar