torsdag 17 oktober 2013

Fortfarande i turkiska Fethiye


Vi ligger fortfarande kvar i Yacht Classic Marina i Fethiye. Idag viner det i riggen, åskan mullrar och regnet vräker tidvis ner. Skönt att ligga förtöjda vid brygga. Men nu har vi bekantat oss tillräckligt med staden och längtar ut till vikarna i Göcek bukten.
Vi blev incheckade i Turkiet och erhöll vår transitlog. Detta skedde i måndags, helgdag till trots. Vi uppsökte en agent, Captain Eddy, som lotsade oss igenom alla formaliteter medan vi avnjöt turkiskt te i soffan på hans kontor. Fyra olika myndigheter skulle stämpla vår transitlog, Fethiye Department of Coastal Health, Immigration (Passport Police), Customs och Habour Master. Enligt agenten var Habour Master detta år lite kinkig med dokumenten. Vi inser att vi som kommer från Sverige har dåliga dokument, när de ska presenteras utanför EU. Alla officiella dokument, som vi erhållit innan resan, är på svenska… Efter att vår agent på sin scoter åkt runt, fått med sig Håkan till Passport Police, fick vi betala 444 TL (TL-turkiska lira, vilket motsvarar ca 1460 SEK). Därmed kan vi stanna i Turkiet 90 dagar under en 180 dagarsperiod. För svenskar krävs inget visum. Även ett s.k. Blue Card är inköpt. På detta ska all vår ”toa”-tömning registreras.
Under veckan har vi promenerat runt i Fethiye. Staden ligger djupt inne i en vik. I viken byggs guleter, men också mindre båtar. Utrustningen är enkel.
I nordvästra Spanien träffade vi på träningsredskap på allmän plats. Sedan dess har vi inte sett några. Men här i Fethiey finns de på flera platser utmed våra promenadvägar. Håkar testar som vanligt.
I centrum av staden finns basaren och fisk- och frukt/grönsaksmarknaden. P.g.a. att det är helg hela veckan är det lugnt på dessa platser. Dock är de flesta guldsmedsaffärer öppna och erbjuder sina varor. I basaren samsas barer, restauranger med affärer som säljer förutom guld, tröjor, väskor, keramik, kryddor och godsaker. Vi har inte hittat så många affärer som säljer turkiska mattor. Försäljarna är oftast ivriga att knyta kontakter och vi avvisar vänligt men bestämt. Vi kan aldrig stanna och titta, då blir det svårt att komma iväg, om vi inte tänker köpa.
Inom fisk- och frukt/grönsaksmarknaden finns flera restauranger. Man kan köpa sin fisk, få den rensad och så går man till någon restaurang, som tillagar fisken, kompletterar med grönsaker och bröd. För detta betalar man restaurangen ca 6 TL/person. Vad vi förstår är detta en överenskommelse mellan fiskmarknaden och restaurangerna i närheten av marknaden enbart i Fethiye.
Det moderna turkiska samhället formades under Atatürks ledning, 1925-1938. Han beundrade den europeiska livsstilen och kulturen. Hans framtidsidé var att skapa en modern, sekulariserad turkisk stat. 1928 var denna stat ett faktum och mottogs positivt av de flesta. Efter hans död har Turkiets militär försvarat hans principer. På många platser finns Atatürks bild och på nästan alla torg i Turkiet står han staty. Här i Fethiye finns också utmed strandpromenaden statyer av det gamla Turkiets härskare tillsammans med Atatürk.
I området mellan Fethiye och Antalya ligger det historiska Lykiska landskapet. Här finns karaktäristiska stengravar, både fristående och uthuggna i landskapet. Här i Fethiye besökte vi lykiska gravar, som var uthuggna i klipporna i anslutning till Fethtie.
Här nedan några fler bilder från vår vandring i Fethiye.

1 kommentar:

  1. Hej
    Följer som alltid era färder!
    Vad gör ni om 90 dar, betalar ännu en slant eller?
    Har ni "bara" sjölä-segling kvar nu till vinterlägret?
    I Antalya har jag en gång varit på ett Al-smältverk en solig februaridag, undrar om det finns kvar?
    MarineTraffic är krassligt och ger inte någon position eller svar, tycks pågå en uppdragering där.
    På Klingag kommer vintern smygande med allt lägre temp,, just nu +2C på 8 vån.
    Hälsning från Eva o Jan-Olof

    SvaraRadera