lördag 5 oktober 2013

Inblåsta på Nisiros

Ja, inte är melteminsäsongen över. Vi kom till den lilla vulkanen Nisiros söndagen den 29 september för att söka skydd för kraftiga sydvindar med regn och åska. Under 24 timmar höll det ovädret i sig. Men innan dess hann vi med en härlig utflykt på ön, som vi berättar om i ett annat inlägg.
Hamnen Palon ligger på norra sidan av Nisiros. Plats för ca 40 båtar. En "stadskaj" i södra delen, där också byns restauranger ligger. Mot norr en pir, där det går utmärkt att förtöja. Hamnen har varit välfylld varje kväll. Många charterbåtar, där besättningen ska hantera de hyrda 50 fotsbåtarna. Att lägga ut och ta upp ankare i kraftig vind är inte lätt och det har varit många incidenter under tiden vi varit här..... Byn har ca 100 invånare. En kyrka, sju-åtta resatauranger, två minimarkets och bageri. Säkert fem bil- och skoteruthyrare. Och under augusti kommer många grekiska turister hit.
Nåväl, vi stannade kvar efter åskvädret för att invänta oktober månads meltemi. På onsdagskvällen låg vinden på från nordväst. Då hade vi under dagen flyttat över till norra sidan av hamnbassängen. En båt från Västindien hade legat där några dygn och han var glad att han fick en icke charterbåtar bredvid sig. Därefter anslöt Oceana. Zephyr valde att ligga kvar vid "stadskajen" på södra sidan. De litade på sitt 30 kilos ankare....
Och vinden håller i sig. Under fredagen stadigt kring nord 15-20 meter. Och charterbåtarna kommer och går. Några har mer problem än andra. Nu lördag, är vi knappt tio båtar, som legat här under veckan, just nu dränkta av allt ryk från havet utanför piren.
Det finns dock de som haft det värre. På lördagsmorgonen rapporterades att en segelbåt gått på grund ca 300 m från infarten till hamnen. Kustremsan är långgrund och enl. ryktet hade motorn stannat. När besättningen försökt ankra hade ankarkedjan runnit ut. Ett extra ankare håller båten från strankanten men båten står stadigt på botten. Besättningen välbehållen.
Ja, under den här veckan har vi försökt att sammanfatta de senaste veckornas upplevelser här i Egeiska havet samt vårt besök i Delfi. Under lördagen har Ing-Marie besökt ett av de lokala restaurangerna, Aphrodite, och nyttjat deras WiFi. Det är på Aphrodite vi ätit de flesta av veckans måltider. Hoppas att du som läsare ska ha glädje av våra inlägg och kanske bli inspirerad att resa till Grekland på semester.

1 kommentar:

  1. Hej på er båda!
    Riktigt häftiga bilder på stora kaskader av vatten .Känns rätt skönt att sitta och titta i sköna soffan , här hemma . Men varför inte, näst resa för oss blir kanske Grekland .vackra vyer kramizar Gittan o Rolle

    SvaraRadera