lördag 5 oktober 2013

En ny ögrupp, Dodokaneserna.

Så lämnade vi Kykladerna i.o.m. Levitha och kom till ögruppen Dodekaneserna och ön Astipalaia, en utpost i väster...... Dodekaneserna kallas ibland för Tolvöarna. Dock finns här femton större öar och några mindre obebodda. Närheten till Turkiet är påtaglig. Från många öar ser man Turkiet. Men inte från Astipalaia. Den ligger ca 50 distans från gränsen...... På avstånd norrifrån tecknas Astipalaia som två öar. Men när man närmar sig ön ser man en lägre landtunga mellan de två höga delarna. Söder om denna landtunga finns flera utmärkta ankringsvikar. Huvudorten Skala ruvar i en av vikarna på västra delen av ön.
Första kvällen ankrade vi söder om landtungan. Absolut stillhet rådde. Byn Maltezana var helt övergiven av sommarturisterna.
Kommande dag gick vi till huvudorten Skala. En ny, liten hamn där vi kunde förtöja tillsammans med några andra långseglare. Senare kom ett par charterbåtar, men vi hade alla god plats i bassängen. Här höll vattnet 25 grader, lite varmare än vad vi haft senaste veckorna.
En vandring uppför trappor och gränder tog oss till Choran och till borgen. Halvvägs upp träffade vi på biblioteket och bibliotekarien. Ett bibliotek i miniformat för grekisk litteratur samt ett för internationell litteratur inrymt i en av kvarnarna.
Så nådde vi toppen och borgen. Spännande att undersöka alla krypin. En härlig borggård, där det också fanns två kyrkor.Alltid fascinerande att vandra bland hus och gränder.
Till kvällen blev vi inbjudna till ett grekiskt bröllop. Öns befolkning på 2000 personer var inbjudna. Vi beräknade att ca en fjärdedel var på plats. I god tid vandrade vi upp till toppen igen och var på plats för att se, när brudgummen och bruden anlände, var för sig eskorterade av föräldrar och övrig släkt. (Notera brudens far och brors grepp om bruden, när de kommer för att "överlämna" bruden till brudgummen.)
Kyrkan var liten, så under vigselcermonin var en stor del av gästerna utanför, ivrigt diskuterande livet i stort och smått.
Efter ceremonien fick alla godis i vackra påsar.
Därefter tog sig alla till en lokal krögare, där festen pågick hela natten.

1 kommentar: