söndag 5 augusti 2018

Favoriter i repris.


Med god fart in i Harlingens industrihamn, jagad av en färja, för att hitta ett tankställe i innersta delen. Blåsta! Vi hittar ingen. Ropar upp kanalslussen för att redan i kväll gå in i Frieslands kanalsystem. Välordnat med linor i slussen. Men vi slussar ju ner, så släpp på linorna! När slussportarna öppnar, är vi plötsligt i en annan värld, lugnt, grönt och landsbygd. (Om du läst berättelserna om Narnia, är det nog samma känsla som barnen får när de går genom garderoben, förundran.) Den lilla båtklubbens marina, ligger runt hörnet och vi får sista platsen för vårt djup. Ibland faller allt på plats. Så tacksamma och trötta. ”Ankardrammen” sitter fint. ( Här möter vi också en hamnkapten, som tar fullt ansvar och är den som bestämmer. Det kommer att visa sig att snart får vi ta eget ansvar för att hitta plats i hamnar och marinor.)
Harlingen är en idyll, när du lämnat industri- och färjehamnen. Värmen har kommit. Vi tar en morgonpromenad och friskar upp minnet. Många kanaler går kors och tvärs, de olika delarna förbinds av broar och cykeltrafiken är intensiv. Här får vi passa oss.
Vi träffar på pirater i stan’. Det är första sommarlovsveckan och fritidspersonal ordnar med aktiviteter under veckan. Idag är det vattenkrig mellan olika piratgrupper. Många småbåtar samlas i kanalen och vattenbombar varann. Eftersom alla barn i Holland simmar från tidig ålder, ser vi aldrig några barn med flytväst här i landet.!?!
Dags för lite vardagssysslor. Utmärkt tvättmaskin i klubbhuset. Och på kvällen hittar vi en trevlig restaurang vid Noorderhaven.
Vi får information om att broar inte öppnas i Amsterdam pga värmen. Där är vi ju inte. Men på vår färd öster ut mot Leeuwarden blir det stopp. En bro går inte att öppna. Turligt nog är mekaniker på väg och efter en halv timme får vi åka vidare. Kan bero på att pråmen på andra sidan bron trycker på...
Några fler miljöbilder före Leeuwarden.
Liksom 2011 parkerar vi vid kanalbanken i parken i Leeuwarden. Ett besök i ostaffären. Denna gång är det varmt, skollov och semestertider. Bad i kanalen och picknick på gräsmattan. På kanalen far småbåtar, där man ombord har fest eller bara trivs tillsammans. Nu har vi 26 gradigt vatten och vi tar fram våra fläktar. Även vinden fläktar skönt.
Nästa stopp blir i Burdaard, bredvid kvarnen, liksom för sju år sedan. Mjölnaren och hans hustru arrenderar fortfarande kvarnen och vi handlar mjöl igen. Den lilla hamnen vid sidan av kanalen har utökats med husbilscamping och servicehuset är till för både båt- och husbilsfolket. På kvällen går vi ut och tittar på månförmörkelse och blodmåne.
Så kommer det efterlängtade regnet. Och det regnar i många timmar. Vi blir kvar i Burdaard och kurar i båten. När vi vågar oss ut, har temperaturen fallit mer än tio grader jämfört med dagen innan. ”Normal Dutch summer”, kommenterar hamnkaptenen på sin kvällsrunda.
Vi passerar Dokkum med de två väderkvarnarna. Det är trångt på kanalen, lite kaotiskt vid broöppningarna. En stor, något märklig pråm blandar sig med övriga båtar. Vi far genom jordbrukslandskap och kor, hästar och får betar på kanalbanken. Djupet i kanalen är precis vårt båtdjup!
Nu lämnar vi kanalen. Vi slussar ut till Lauwermeer. Dags att tanka. Vi går in i en liten marina och beslutar oss också för att stanna över natten i Jackthaven Lunegar. Här är verkligen lugnt och stilla. Inte ens fåglarna lämnar masttoppen på grannbåten. I Lauwermeer finns fina pausplatser och här finns också utrymme att segla. (Friesland är ett utmärkt semestermål för alla kategorier; en sommarsegling från Sverige, bil- alt.husbilsresa eller cykeltur utmed kanalbankerna.)
Dags att slussa ut i Nordsjön och vi går in i marinan utanför slussen i Lauwersoog. Återigen blir vi påminda om tidvattensproblematiken. Vid lågvatten på kvällen ligger vi djupt i dyn, vilket innebär att vi får skjuta vår planerade avseglingstid med två timmar, då vår plan är att gå ut från marinan vid lågvatten kommande morgon. Lite diskussioner med holländska båtgrannar, gör oss också konfunderade över väderprognosen. De holländska och tyska kustväderrapporterna stämmer inte riktigt med vår väderguru Windys prognos för kommande dygn. Vi får sova på saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar