onsdag 7 juni 2017

Smaragdkusten, ett seglingsparadis.


Långsamt tar vi oss västerut. En lugn segling till Sardinien blev det! Vind mellan 0 och 5 meter/sek, i nosen! Seglade nästan halva sträckan. När vinden gick under 2 m/s blev det motor. Havet var platt. Det var magiskt….
Efter två dygn förtöjde vi i Olbia, stad på nordöstra delen av Sardinien. Vi tittade på Olbia marina som en av flera övervintringshamnar, när vi gick österut. Alternativet vi valde var Marina di Ragusa. Vilken tur!
Costa Smeralda, Smaragdkusten, har säker många hört om. På 60- talet beslutade ett konsortium av sex välbärgade män i området, med Aga Khan i spetsen, att kusten skulle bebyggas på ett miljömedvetet och smakfullt sätt Även att restriktionerna luckrats upp med åren, finns grundkonceptet kvar. Hotell och villor ligger smakfullt utplacerade utmed kusten. Porto Cervo är centrum för Costa Smeralda och i hamnen ligger alla flytande ”leksaker”. Här frotterar sig artister och ”det vackra folket” med kungligheter och andra celebriteter under juli och augusti.
På lördagen låg vi på svaj i Cala di Volpe norr om Olbia. Redan då radade de stora segelbåtarna upp sig på fjärden.
När vi på söndagen fortsatte vår segling norrut, fick vi verklig närkontakt med de stora segelbåtarna. Många båtar i vår storlek var också ute och seglade denna vackra dag och det blev en härlig Mors dag.
När vi seglade förbi Porto Cervo, passade vi på att åka in. Trots att många av de stora segelbåtarna var ute och tränade, fanns det fler förtöjda i hamnen. Runt hamnbassängen låg villor och annan bebyggelse.
Vi gjorde en studie av My Song, som var den segelbåt vi kom närmast. 131 fot lång, 30 fot bred och med ett djupgående på 7 meter är den STOR! Mycket folk ombord…..
Söndagen avslutades i Liscia de Vacca efter att vi rundat Capo Ferro. I bukten låg det exklusiva hotellet Pitrizza. Samtliga byggnader hade grästak för att smälta in i sluttningen. På booking.com kan du se vad du får betala om du vill tillbringa några dagar där. Bukten var stor så andra "båtar" fick också plats.
På en ö utanför låg denna samling med hus…Hotell?
Därmed lämnade vi Costa Smeralda och fortsätter till La Maddalena Arkepelagen. Vi mötte Dilbar, en av världens tio största privatägda motoryachter. Samma dag hade SvD en artikel om dessa "skepp". Dilbar används flitigt då vi under vår resa sett den två gånger tidigare, i Turkiet och i Grekland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar