onsdag 14 juni 2017

En höjdare - Frankrikes sydligaste stad.


Hela tiden ett öga på väderprognosen. Efter en lugn vecka i La Maddalena arkipelagen utvecklades en ny mistral i Lejonbukten och skulle med kraft blåsa in i Strait of Bonifacio om några dagar. Dags att "gömma oss". Vi valde att segla över till Bonifacio på Korsika och vara där under den blåsiga perioden. Trots att det var en dag med mulet väder och regn i luften, kunde vi få en bra bild av Korsikas sydspets, fyren och den spektakulära staden Bonifacio högt uppe på sandstensklipporna. Mycket imponerande! Undrar hur länge husen kan vara kvar på klippkanten?
Färden in mot hamnen var inte fy skam den heller. Lite trång, det gällde att hålla undan för alla turistbåtar, som i hög fart passerade. I den yttre hamnen angjorde färjan från norra Sardinien flera gånger per dag. Ville man inte ligga i den inre hamnen med mer puls, fanns ett alternativ halvvägs in i en cala(vik) på norra sidan. De större motor- och segelbåtarna låg vid kaj här ute. (Ganska tomt när vi kom. Men det fyllde på..)
Vi kom vid lunchtid och det var lugnt i hamnen med gott om plats. Lite svårt att välja, var ska vi förtöja? När det var mer tryck på ankommande båtar, fanns en harbour master, som anvisade och hjälpte till. Från vår plats hade vi en bra vy över vad som hände i land och på vattnet. Vartefter veckan gick blev det blåsigare och inte helt enkelt för båtarna att backa in och ta sig in till anvisad plats. Harbour master bidrog också till ett visst svall … inte imponerande.
Den gamla staden på höjden lockade. Historiskt har den varit utsatt för ett antal belägringar. Men staden har hållit stånd och blivit känd som ointaglig. Det var många trappsteg uppför stigningen innan man kom in genom stadsporten. Det fanns en anhalt med häftig utsikt på hus som hängde på klippkanten. Innanför stadsporten upptäckte vi en levande stad med smala gränder, gott om restauranger och turister. En gång i veckan var det marknad.
Den östra delen av staden upptogs till en stor del av en gammal kyrkogård med många mausoleer. En lugn plats att vandra runt i. Utanför fanns utkiksplatser med fina vyer.
Redan när vi närmade oss Bonifacio, hade vi noterat ett ”snett streck” i klippan. Det visade sig vara en trappa, 187 trappsteg, benämnd Kungen av Arogans trappa, efter en av belägrarna av staden på 1450-talet. Sägnen säger att man försökte inta staden genom att hugga ut en trappa i den 65 meter höga klippan, men blev avslöjade. En annan, kanske mer trolig är att naturen skapat en spricka i berget och att stadsborna över tid förbättrade den till en trappa. Stadsborna har i alla tider hämtat sitt dricksvatten i den källa, som fanns vid foten av trappan.
Hans och Magnhild hade tipsat oss om en fin promenad västerut från Bonifacio mot fyren. Och den ville vi inte missa. Vi startade tidigt för att undvika den värsta värmen och fick en härlig tur genom landskapet ut till fyren. Där ute hade vandrare lagt stenar, som bildat små rösen.
Byggandet av den magnifika fästningen, som syns från hamnen i Bonifacio och som dominerar stadsbilden från havsnivå, påbörjades i slutet av 1100-talet men har ständigt förbättrats under historisk tid. På 1300-talet moderniserades den och efter en fransk-turkisk belägring stärktes den ytterligare.
Bonifacio med den gamla staden var häftig och vi tog oss upp till den gamla staden vid flera tillfällen. Litet och överblickbart. En kväll blev det en flaska vin och en platta med charkuterier och ost vid den lilla restauranger vid stadsporten..
Vi lämnade Bonifacio med härliga minnen. Till förmiddagsfikat innan avfärd blev det franska croissanter, inköpta i bageriet på kajen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar