måndag 4 juli 2011

Nattligt äventyr.... och därefter

Dags att lämna Amsterdam. Håkan valde den nattliga konvojen genom Amsterdams kanalsystem. Anmälan för avfärd kl.23 och avfärd 01.00. Vi blev fyra segelbåtar. Det var ganska öde på gatorna. Brovakten hade flera broar att öppna och vi såg honom eller henne cykla längs ett folktomt Amsterdam. Det blev en fin upplevelse.
Efter de sista broarna hade klockan blivit 02.40. Dags att ta sig till motorvägsbron vid Schiphol, där det enbart är tre broöppningstimmar/dag. Vi valde den första för dagen, kl.05.00. Därefter ca två timmars färd innan vi förtöjde för att sova några timmar.
I Oude Wetering hamnade vi i premiären av en regatta. Här fick vi kontakt med seglarlivet i Braassemermeer. Båtarna hade fin vind och det var mycket folk i den arrangerande båtklubbens hamn. På kvällen var det grillfest och underhållning med både körsång och dansbandsorkester….

Under färden upplevde vi också att Holland är ett land med stora områden under havsnivån. Vi kan se att holländarna fortfarande ”bygger land”. Utmed vattenvägarna ligger husen tätt. Alla tycks ha sjötomt, då det är vatten på någon sida av tomten. Fantastiska små eller stora trädgårdar. Monica, du skulle se alla hortensiabuskar… Bakom bebyggelsen breder odlingar ut sig. Det är här vårens stora tulpanodlingar finns. Just nu plockas lökarna upp. Mycket grönsaksodlingar i växthus eller på friland.
.
Efter att vi passerat Alphen a/d Rijn kom vi in i kanaler, som trafikeras av stora pråmar och continerfraktare. Tempot blev högre. Stora broar passerades. Allt eftersom blev det tydligt att vi måste passa vissa tider för broöppning, om vi inte ska behöva vänta i flera timmar. Planering alltså

Söder om Gouda slussade vi och nu var vi åter i tidvatten. Vi passerade öster om Rotterdam och kom till Dordrecht vid floden (Oude) Maas. Den lilla klubbhamnen vi förtöjde i ligger bredvid stadens stora kyrka, där klockspelet hörs många gånger om dagen. I Dordrecht firades Håkan på födelsedagen tillsammans med danska seglarna Dorthe och Karsten. Lite sköna sommartemperaturer hittade också hit.

1 kommentar:

  1. Gratti lite sent. Är i Skåne och bygger en vägg så att lilltösen skall få ett eget rum. Läser att ni har det fint och att kanaläventyren fungerar och att vattnet under kölen för det mesta. Här hemma har värmen återkommit och svampen kommit igång. Hjälper min som med att renovera lägenheter på löpande band. Ha. Det! Bosse

    SvaraRadera