onsdag 13 juli 2011

Zeeland

Vi har nu avslutat ”Stående mastrutten” och befinner oss i den södra delen av provinsen Zeeland, som gränsar till Belgien. Det är idag sex veckor sedan vi förtöjde i Lauwersoog. Vår tid här i landet har varit mycket intressant och innehållsrik. Många intrycka att smälta. Vår förhoppning är att vår blogg ska locka fler hit ner. Att använda tre månader av segelsäsongen och gå kanalerna i Friesland samt besöka städerna runt Ijsselmeer för att avsluta i Amsterdam, kan vi varmt rekommendera. Och varför inte en cykelsemester här nere?

Vi ser att vår resa har sträckt sig genom fem av Nederländernas provinser Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland samt Zeeland. Det är i den senare provinsen vi varit den senaste veckan. Det är här som holländarna kan komma ut från kanalsystemen och segla på lite större vattenytor, en del tidvattenpåverkande. Det blir en hel del slussande, då sjöar och kanaler ligger på olika nivåer.

Karin och Kenth besökte oss några dagar i Willemstad. Det uppskattade vi. När de lämnade oss, tog vi oss an de stora slussar, som behövs för den yrkessjöfart som går här. Visserligen finns det slussar för fritidsbåtar, men är masten högre än 18 meter får vi ropa upp slussen och be att få slussa med de stora båtarna, där de öppningsbara broarna finns.

I detta område finns en hel del ”naturhamnar”, dit holländarna gärna beger sig när det är helg eller semester. Vi provade på De Omloop, en vik med gräsmattor och skog runt ”viken”. Vi hade en skön kväll där innan vi gick till medeltidsstaden Veere . Här var många turister och vi fick också uppleva en historisk marknad. Försäljarna tidstypiskt klädda??? Även här låg vi i en klubbhamn. Vi försöker att ligga i klubbhamnar eller i kommunala hamnar. Möjlighet att få kontakt med lokala seglare upplever vi större här än i de stora marinorna.

Något vi noterat är att barn och ungdomar deltar i mycket seglingsaktiviteter. I Harlingen hade olika åldersgrupper seglarskola varje kväll, när vi var där. I o m att sommarlovet började har vi sett mycket sjöscouter och deras tältläger utmed stränderna. Även kanot och rodd förekommer. Vi är dock förvånade att mycket få små barn använder flytväst.

Sammanfattningsvis har vi upplevt holländare som hjälpsamma och mycket trevliga. De tar gärna kontakt och är nyfikna på Sverige. Vi märker nu att det är semestertider och att barnen i de södra delarna av landet har ledigt. Det har ökat antalet båtar i hamnar och i slussar. Dessutom är vi ju de mest tättbefolkade delarna av landet, från Amsterdam och söderut. Här i södra delen är det också många belgiska och engelska seglare. Svenska båtar är det glest med. Senast vi mötte svenskar var i Dordrecht.

Ett stort tack för alla mail och kommentarer. Roligt att veta vad ni sysslar med...

4 kommentarer:

 1. Hälsningar till er från oss landkrabbor!Har varit i Å och badat ,jag har doppat i tårna men tjejerna och Rolle och Christian tog sig ett bad .Hans pratar om hur skoj det ska bli att träffa Karin , det kan jag förstå! kramizar från syster med familj

  SvaraRadera
 2. Hejsan!Har nyss pratat med Hans en väldigt glad och lycklig farfar som träffat Karin och Kent och fikat med dem .Han har längtat så! Själv längtar jag efter semester , gör min sista helg .Kramiz från Gittan

  SvaraRadera
 3. På torsdag avgår årets Helsingforsshuttel. Det kan onekligen förefalla en smula futtigt och särskilt då i jämförelse med era upplevelser. Faktum är dock att vi gillar att segla fram och åter till H-fors. Vi har lite dåligt med tid i år och måste vara tillbaks i mitten av augusti. Vi har nu "halvsimmat" i Vansbro och det smärtar mig att se att Irenes simning går bakåt. Förut simmade hon 50% snabbare än jag. Nu simmade hon de 1500 metrarna på 34 minuter och jag tog 47 minuter på mig. Som den räknekunnige inser är det inte 50 % snabbare. Detta hindrar inte att hennes simning fortfarande är streberaktig medan min väl snarare är gentlemannamässig. Hon anförtrodde mig vid min ankomst till målet att hon kämpat med två unga kvinnor som till skillnad från hon crawlade . Det krävde en del ojusta medel men Irene vann. Kan man bli annat än stolt Det är min bitch! Nu har ni varit ganska länge i Holland och vi förvånas över att ordet Genever inte används överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 4. Hej

  Sitter nu ensam i Kaggebo med hällande regn, Conny är i Norrköping arbetar med Tjalvegårdens armaturer i samlingssalen. Malmström är på 3-dagars-ol i Hamstad kommer tillbaka i morgan för att packa om till 5-dagars nästa vecka. Tomas har köpt lägenhet i Göteborg flytten blir mitten av augusti.
  Vi planerar åka ner till er mitten av september.

  SvaraRadera