tisdag 26 juli 2011

Guernsey

St Peter Port

Vilken härlig plats! Vi har härligt sommarväder, något vi inte är bortskämda med.

En minnesvärd dag är gårdagen. För att få en bild av ön, klev vi på en av öns många bussar och åkte runt ön. Vi konstaterade att den norra och västra sidan kunde vara intressant att utforska lite mer.

Därmed tog vi ny buss och for mot nordöstra udden. Vårt första mål var Beaucette marina, en hamn i en klippskreva. Vi hade tankar att åka in där när vi kom norr ifrån, men vädret var inte tillrådligt. När vi stod och tittade ner på den mycket smala infarten, gick våra tankar till de tillfällen när vi angjort östra hamnen på Öja/Landsort.
En kall öl på restaurangens veranda smakade mycket gott. Därifrån promenerade vi vidare utmed kusten västerut. Långa härliga sandstränder avbrutna av klippartier. Då och då tog vi en paus och njöt av omgivningarna. Vårt mål var de stora klipporna halvvägs nerför den västra delen av kusten.

Det var skönt att sätta sig på bussen och åka tvärs över ön tillbaka till St Peter Port. Det blev sen middag denna kväll.

Idag var vi och besökte stadens gamla slott som ligger vid infarten till yttre hamnen. Första delen byggdes redan på 1300-talet. Inom slottet finns flera olika muse'er. Mycket handlade om hur försvaret varit uppbyggt under bl. a.de båda världskrigen. Tyskarna occuperade ön 1940-1945. Som daglig turistattraktion kl. 1200, avfyras en av fästningens kanoner under viss cermoni.

Nu har vi lämnat marinan, vilket kan ske vid högvatten två tillfällen/dag. Ligger på en av Visitor Pontoon i yttre hamnen för att tidigt imorgon gå med strömmen söderut mot Bretagne.

2 kommentarer:

 1. Hej
  I morse försökte ringen få kontakt på 7171 kl 0900, men ingen hörde er. Kul att här få en ny rapport från er.
  Bretange lär inte bjuda på mindre tidvattenrace. Jag minns än vyerna från Mont S:t Michele då vattnet svepte in. Vi stod då på land och var där med bil på säker plats utan Reeds.
  På fredag är vi i Arkö - om vädret vill.
  Njut stunden
  PS hälsn till er fr Rein Sörping som låg i Dalarö i natt DS.

  SvaraRadera
 2. Trevlig plars vi komma även dig p g a fel vind. Är i Göteborg och hälsar på Byrren och pratsr minnen. Besök Jersey som är lika fint. Där kan ni fråga efter Lars som är tandläkare och kommer från Göteborg och har en för från Norrköping. Skulle att ni nu nätmar Er biscai som är en utmaning. Ha det så bra. Bo och Byrren.

  SvaraRadera