onsdag 3 augusti 2011

Bretagne

Efter Guernsey blev det Bretagne, Frankrikes västra del. Här finns de stora tidvattensdifferenserna, kusten är klippig, sandstränderna många och här finns också en hel del byar utmed kusten. Några av dem kan man angöra hela dygnet, andra enbart några timmar kring högvatten. Brest är huvudort.
Bretagne har många segelturister från Brittiska öarna, Nederländerna och Tyskland. Många seglare passerar byn Camaret-sur-Mer på västra spetsen. Det har sin särskilda förklaring. Här i Camaret ligger många och väntar in bra vindar för segling över Biscaya till norra Spanien. Dis och dimma är vanligt här längs kusten och atlantdyningen rullar in. Under våra seglingar utmed kusten har vi ofta sällskap av havssulor. Havets läckerheter serveras på restaurangerna. Vinkokta musslor äter vi gärna. Lunchmat blir ibland crèpes.
Under slutet av juli och början av augusti har det varit stora tidvattensdifferenser runt Bretagne. Det har inneburit att högvattnet har legat på över tio meter vid två tillfällen/dygn. Detta förändrar landskapet och hamnarnas utseende.
Ibland finns det mycket vatten att segla på i flodmynningarna, ibland är det mycket fler öar och skär. I hamnarna märker man det på att förbindelsebryggan mellan kajen och bryggorna har olika vinkel och att hamnanläggningen faktiskt ligger tio meter högre upp.

Lezardrieux, en slumrande by ca tio distans uppför floden Trieux. Hit seglar många britter och fransmän, som planerar att fortsätta österut till seglingsområden kring bl.a. St Malo. Morgonen vi lämnade Lezardrieux var vindfattig, dimman kom och gick under morgonen och förmiddagen och dyningen rullade in från Atlanten. Motorn fick göra jobbet större delen av dagen. I lagom tid kunde vi passera ett av ”racen”, som bör passeras under gynnsamma förhållanden; medström, medvind, och gärna dyningen med. Solen sken på kusten, allt blev lugnt. Det var en magisk stund.
Vi förtöjde vid boj utanför hamnen i Cameret-sur-Mer sent på kvällen, mycket nöjda att vara där.

Dagarna i Camaret kommer vi att minnas…. Här firade Ing-Marie också sin födelsedag. Tack för alla hälsningar.


Dags för race nummer tre. Under mycket goda förhållanden seglade vi mot Raz de Sein. Vid genomfarten loggade vi mer än fyra extra knop. (Christer och Cissi, minns ni sundet mellan Ilay och Jura?)

På kvällen angjorde vi floden Odet i södra delen av Bretagne. Vår tanke var byn Sainte Marine, men där var det fullt, en boj kunde erbjudas (semestertider i Frankrike). Istället valde vi Benodet tvärs över floden, där fick vi en bra bryggplats och kunde förtöja just som det var slackvatten (här ropar man upp marinan på VHF för plats, (IMs franska är strålande Hs kommentar)). Strömmen här inne ställer annars lätt till bekymmer vid förtöjning. Vi har noterat under dagen, att man lämnar hamnen helst under den korta tid då det är slackvatten. Vi stannar här några dagar.

3 kommentarer:

 1. Hej igen Ing-Marie och Håkan!
  Visst minns vi Jurasundet! Fem knop!
  Svårt att glömma!

  Tack för fina bilder och härlig reseberättelse!
  Hoppas ni känner att vi är med er! Så känns det för oss!
  Hälsningar Cissi och Christer

  SvaraRadera
 2. Tack för fina bilder och nu kan ni inte klaga på fint väder. Har följt med väderrapporten och kan läsa ut att det är mycket varmt och bra vind. Var i Roslagens skärgård i helgen på Nolrröra där saltkråkan spelades in. Underbar ö och fin natur och mycket trevlig vän som bjöd på både båttur och simtur och ett fantastiskt boende med utsikt över arkipilagen. Nu väntar er det som kanske blir er eldprov Biscaya där det är ofta långt mellan vågorna men stora och ett djup på minst 5000 meter. Eller skall ni gå kustlinjen ner? Nu börjar kräftskivorna och surströmmingstiden det är både gott och trevligt
  Ha det så skönt jag längtar efter seglingsäventyren, ni kan vara lyckliga som är uppe mitt i Er äventyr. Bosse

  SvaraRadera
 3. La Coruna Wow! Smäller lite högre för en seglingsintresserad allmänhet än Korpu ström. Men vilken mat och godsaker och prestationer. Vad händer nu? Blir det Lissabon eller Madeira eller...Någon jul i Norrköping lär ni ju inte hinna med! Filmen i huvudet på John Malkowich blir så mycket i huvudet på IM o H. Ja vi undrar om det aldrig t.ex åskar på trakten..../Jerker o G-g

  SvaraRadera