söndag 14 augusti 2011

Plötsligt uppbrott

Innan vi seglade från Benodet gjorde vi en utflykt med buss till Quimper, västra Bretagnes huvudort. Här finns många sevärda hus, en fin katedral och muséer. Vår tanke var att ta in atmosfären under ett eftermiddagsbesök. Tyvärr förtogs intrycken av den årliga marknadsdagen. Mängder av varustånd i de trånga gränderna och mycket folk. Lugnast i katedralen.
Vi avseglade tidig fredag för att vara på ön Groix till lunch. Helgen närmade sig och det blir snabbt fyllt i hamnen i Port Tudy. Vi blev anvisade en ”stor” plats i inre hamnen. Ja, bredden var OK men vi var nog lite långa mellan två sex-metersbåtar. Lite knepigt med förtöjning. Det förblev dock lugnt i hamnen under vår vistelse. De flesta båtar fick stanna i yttre hamnen, där de arrangerades kring tre*tre stora bojar. Här byggdes det på.
Groix, en mycket genuin ö, där vi inte såg mycket av turistliv. Visst fanns det turister, men det lokala var också påtagligt. I regn vandrade vi runt kusten på den sydöstra sidan.
Vi kom förbi ett creperi. Dags för lunch… Men alla bord var förbokade. Vi blev mycket förvånade att det var så i denna lilla by… Tursamt hittade vi ett café, där vi kunde äta ”moulles frittes”.
Vid avsegling söndagmorgon ringlade en lång kö vid färjeterminalen. Strax kom en fiskebåt och förtöjde och lastade upp sin fångst på kajen. Sedan blev det fiskförsäljning….
Nu närmade vi oss det stora seglingsområdet kring Bay of Quiberon. Vi valde att gå till Port Haliguen tillsammans med många andra. På Visitor´s Pontoon låg redan båtarna i dubbla led. Vart skulle vi ta vägen? Vi valde ut en fransk HR av mindre storlek. Mannen ombord var inte särskilt intresserad av oss. Inte heller förstod eller talade han engelska. Vi förtöjde, men kände oss inte bekväma. Vi visste också att vi hade ett blåsigt dygn framför oss. Vilken tur, en tjej från captaineriet åkte förbi i sin lilla båt och kunde hjälpa oss till en utmärkt plats vid y-bommar. När vi förklarade för fransmannen att vi skulle lämna var han idel solsken, förstod och kunde prata engelska….. Vi kollade fransmannen dagen därpå. Utanpå hans båt låg en båt större än vår… Ilsken anvisning fanns på fransmannens båt, om hur besättningen på den båten skulle uppföra sig.
Här hade vi också tillgång till nät. När vi på söndagskvällen laddade ner våra U-gribfiler fanns det ”väderfönster”, som utlovade stabilt väder från tisdag till kommande helg. Prognosen var soligt väder, NV-O 4-8. Passade bra för en översegling av Biscaya. Hur skulle vi göra? Vi hade ju planlagt att besöka några fler platser utmed franska kusten, innan det var dags för Biscaya.
Men alla som seglar vet att man kan ändra sig, när vädret blir gynnsamt… Beslut om översegling togs. Måndagen användes till att kolla av båten och att förbereda mat inför den ca tre dygn långa överfarten. Målet var La Coruna(ca 320 nm), men Gijon(ca 280 nm) och Santander(230 nm) fanns också med i bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar