söndag 14 augusti 2011

Över Biscaya till La Coruna

Så var ögonblicket inne. Lite spända inför Biscaya, tuffade vi ut från Port Haliguen på tisdagsmorgonen vid sjutiden. Gryningsljuset var förbi och solen fanns bakom molnen. Vi satte segel och passerade sydost om Belle Ile. Då kom solen fram.

Det blev en behändig segling. Dyningen låg på från nordväst, vindriktning första dygnet mellan väst och nord 4-8. Under dag två vred vinden mot nordost, samma vindstyrka (tyvärr uteblev den ostliga vinden). Sol på dagen, månsken på natten. Men visst fanns det stunder då det var svårseglat och vi fick använda motor. Det behövs också ganska mycket vind för att få fart på båten under rådande förhållanden med dyning och vågor. Vi kunde segla 32 timmar och åkte motor 23. Under 60 distans avslutningsvis blev vi hänvisade till motorsegling på grund av rådande förhållanden, dyning från ett håll, vågor från ett annat och vind från det tredje hållet.

Ett ganska tomt hav. Vi såg några segelbåtar, när vi lämnade den franska kusten och närmade oss den spanska. Här fanns även enstaka fiskebåtar. Några handelsfartyg passerade, när vi var längre ut. Ett par delfinmöten samt en valrygg, den senare vid Ing-Maries sällsynta besök i sittbrunnen.
Ett dramatiskt landskap mötte oss, när vi närmade oss den spanska kusten. Höga berg, som på sluttningarna dels var skogbevuxna, dels visade berg i dagen. Efter ca 330 nm kunde vi gå in mellan höga berg i en liten ”ria”(fjord), där vi ankrade upp. I Ria de Cedeira låg vi på svaj under knappt två dygn och latade oss, nöja med att ha genomfört överseglingen. Nu var vi långt borta, och vi hade gjort det…
Runt rian fanns en liten fiskehamn, härliga sandstränder och en litet samhälle. På dagarna samlades folk på stränderna och vi hörde avlägsen musik. Tyvärr är fortfarande vattentemperaturen mellan 16-18 grader, alltså inte badbart för oss. Under vistelsen här upplevde vi både sol, dimma och regn. Lufttemperatur blev högst 22 grader.
Nu låg La Curona ca 30 nm borta och på lördagseftermiddagen förtöjde vi i detta långseglarnas Mecka. Mycket trivsam atmosfär på bryggan, där ett tiotal båtar på väg söderut är samlade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar