söndag 14 augusti 2011

Vart är vi på väg?

Vi har under sommaren fått några frågor på vår blogg eller över mail. Vi ska försöka att besvara några. Därefter följer två nya blogginlägg, som berör västra Frankrike och Biscaya.

När vi lämnade Sverige var sommarens mål Holland. Visst fanns det tankar om ev. fortsättning, men vi ville hålla tag i och uppleva Holland först innan det blev dags att tänka vidare. Det har medfört att vi inte bokat någon vinterhamn än. Dock börjar Algarvekusten bli det som kanske är möjligt, även spanska sydkusten väster om Gibraltar. Just nu undersöker vi alternativa vinterhamnar. Vi vill vara på plats i slutet av september, då vi har ett möte med våra vänner i Vågspel i början av oktober i Madrid.

Blev det någon genever i Holland? Nej tyvärr Jerker. Så starka drycker är sällsynta ombord. Även vinintaget har minskat. Följer i era spår. Dock befinner vi oss sällan i löparspåret… Numera är det öl och vatten som gäller. Sällskapsdryck är oftast kaffe, när man möts i någons sittbrunn.
Hamnavgifter är ju alltid intressant att höra om. Vi gjorde ju vår första svajning i veckan som gick och den var gratis. Annars har hamnavgifterna stigit allteftersom vi kommit längre och längre från Sverige. Vi har faktiskt rört oss ca 1900 nm under färd från Norrköping. Vi har tidigare berört att alla länder tar turistskatt. Där var Borkum klart dyrast med ca 5 euro /person och natt. Just nu har vi dålig koll på det priset. Vi uppfattar att man inte bryr sig så mycket. I Tyskland var Norderney dyrast med hamnavgift på 233:- I Holland var hamnpriserna högst moderata, max drygt 200:-. Dessutom fanns det ju möjlighet till gratisnätter, om man förtöjde utmed kanalbanken vid särskilt anordnade bryggor. I Nieuwpoort, Belgien tillbringade vi fyra nätter för 815:-. Utmed kanalkusten i Frankrike var det dyrast i Dieppe, 350:-. I St Peter Port, Guernsey betalde vi 280:-/natt. Franska Bretagne, där steg priset till 390:- i dyraste hamnen Port Haleguin. La Coruna överraskade med 250:-, alltså billigare än vi trott. Dessutom tillämpar man rabatt här fem för fyra eller sju för fem. Gäller den inre hamnen. Dessa priser baseras på en euro-kurs mellan 9,00 och 9,20. Vi har ett Mastercard över ICA-banken. Bra växelkurs.

Hamnar och marinor är vanligtvis av mycket god standard. El och vatten alltid tillgängligt på bryggorna. Ibland tas kostnad ut för WiFi, ibland ingår det i priset. El och vatten har varit gratis sedan vi lämnade Holland. Där togs alltid en kostnad ut. Vi kände inte av den så ofta då solceller och vindsnurra jobbar bra. Tvätt kostar för en maskin med tork 50-100:- Håkans handtvätt är gratis…. Välordnat, med oftast mötande personal i franska hamnar, där hamnkontoren också är välbemannade.

När vi pratar priser kan vi konstatera att matpriser i Sverige känns billigare än där vi varit. Vi har förbrukat mer diesel än vanligt. Dieselpriset ligger mellan 13-15:-. Antal motortimmar sedan vi lämnade Norrköping är ca 220. Detta att jämföra med att vi haft 125 i snitt under de 18 år vi seglat vår Alacrity.

Du som följer vår blogg, anslut dig gärna som medlem under bloggintresserad.....

3 kommentarer:

 1. Tusan också, nu hände det igen!
  Tryck på fel knapp - allt borta!
  Ett omen att allt försvann?!
  Ny ansats, blir alltid annorlunda, eller hur?

  Härligt, ni knaprar kustlängd för kustlängd och så plötsligt har Biscaya-segling blivit till erfarenhet.
  Nu väntar värmen runt kröken.
  Kanske når ni fem hundra NM till före sept slut.

  SA5ATS
  gör korta pass o lyssna om vi är med, vänta kanske en liten stund o försök igen. förhållandena växlar så snabbt. Då jag åter är panssio nu, nytt beslut i ledningen, så är jag oftare med i ringen igen.
  73 o 88
  från oss

  SvaraRadera
 2. Grattis till Biscaya seglingen Kul att ni vågade er på ett par nattseglingar visst är det underbart att segla på natten. En varning när ni kommer till Portugal där finns det hur mycket fiskare och bojar som man tror inte sina ögon. Många har lyse men de syns inte på dagen. Vist vatr det fin i La Coruna det var nya bryggor där vi låg och det var inte klart med hamnkontoret. Får ni någon fisk eller är det fiskhandlaren som gäller? Själv mår jag mycket bra har träffat en dam som jag gillar och hon mig så det kan bli något där. Ny gäller Stockholms norra skärgård och det ät inte fy skam. Blir även lite stadsliv i Sollentuna Vädret här hemma är ganska ostadigt med en del regn men ganska varmt. Denna vecka är det augustifest i Norrköping med syrverkeri och dans på gatorna. Inget som jag tänker bevista men det finns säkert de som gillar detta. Frukten börjar bli klar, mina persikor är klara och det är en njutning att äta egna. Börsen slår kullerbytta varje dag så det är lite oroligt men det går nog över. Har haft barnbarn här en vecka och det är underbart att se dem växa. Har inte ni några barnbarn på gång. Viktoria och Daniel skall ha en snigel i mars så det är lite ståhej hemma. Nu ser jag på fotboll kul att det börjat igen. Det går dåligt för IFK ligger på nerflyttning så det blir en tuff höst. Tack för allt ni skriver kul att läsa men var är alla kommenterer? Försöker att förbättra mig har varit dåligt från min sida också. Kram på Er Bosse

  SvaraRadera
 3. Vilken fin dunk du har på kärran den har rest en del

  SvaraRadera