tisdag 1 maj 2018

Vind, vågor och regn....


Så är det dags att lämna Lagos och segla norr ut utmed Portugals västkust. Så passande, vårt vinterkontraktet går ut 31 mars. Samma dag flyger Ing-Marie hem för diverse läkarbesök och barnbarnsmöten. Tursamt finns ett väderfönster för avfärd 1 april. De rådande nordvindarna är besvärliga utmed Iberiska halvöns västkust. I år är vädret extra besvärligt (vilket hela norra Europa märker av), så det gäller att passa på när vind, vågor och regn är gynnsamma. Jag använder vädersajten Windy, som oftast ger en bra bild av rådande väder. Nedan skärmdumpar är från någon gång i april 2018.
Jag lämnar Lagos med tanken att segla direkt till Baiona i Spanien, 350 Nm på tre dygn. Det finns hamnar utmed vägen att gå in i vid behov. Enda problemet är om de är stängda pga för hög sjö.
Avfärd klockan halv tio på förmiddagen. Halv vind-läns 3-8m/s, som ökar till 11 m/s läns. Jag passerar Lagos fyr, dit vi vandrat många gånger och även fyren vid Cabo de S Vicente. Seglingen är ok, men båten rullar kraftigt pga vågor från sidan och vind akter ifrån. Jag ser delfiner vid två tillfällen. Det är inte så trångt på sjön så här års, några fiskebåtar och två nordgående segelbåtar ser jag det första dygnet. Det finns en del fiskeredskap, men då jag planerat att segla på mer än 200 meters djup under den mörka delen av dygnet, orsakar de inga problem för mej.
Väljer att gå in till Nazare, då väderrapporten utlovar ökande vind och högre vågor kommande dygn. Nazare är en allväders hamn, som inte stänger. Förtöjer i båtklubbens marina natten mellan 2-3 april efter 38 timmar och 194 Nm kl 2320. Har då seglat 22 timmar och gått för motor under 16 timmar.
Nazare är en trevlig liten stad norr om Lissabon. Där finns fina stränder och här har uppmätts världens högsta surfvåg, ca 24 meter. Den marina som vi låg i 2011, där den legendariska kapten Mike regerade, förfaller långsamt och kapten Mike finns inte längre där. I likhet med alla orter utmed kusten har Nazare en betydande fiskehamn.
Den 5 april kl 0645 avseglar jag mot Baiona. Jag får först en riktigt bra segling med halvvind kring 10 m/s och smul sjö. På kvällen ökar vinden och jag får nu läns 10-15m/s. Båten rullar kraftigt, det regnar och är dålig sikt. Under seglingarna äter jag ett stort mål lagad mat och försöker vila så mycket som omgivningen tillåter.
Det känns gott att fälla ankaret utanför Baiona efter 163 Nm, som avverkats på 28 timmar. Under denna stäcka seglar jag 19 timmar och åker motor 9 timmar. Toppnoteringen av vind under dagarna, när jag ligger på svaj utanför marinan i Baiona är 21 m/s, det regnar och blåser mest hela tiden. Någon längtan att ta mig i land finns inte. Nöjd med vårt Bruce-ankare, som håller bra i den byiga och hårda vinden.
Nu är jag i Galicien, i de spanska riorna(vikarna) och därmed inga fler långdistanser för denna gång. Här odlas musslor i mängder, fisk och skaldjur av alla sorter fångas i stor skala.
Efter Baiona, som ligger i Ria de (Rd) Vigo, seglar jag förbi nationalparksön Isla Cies. Där är det inget inbjudande, endast några fiskebåtar ligger där. Fortsätter vidare in i nästa ria, Rd Pontevedra och går till den lilla orten PortoNovo, där jag ligger i marinan under två dygn. Besöker också grannstaden Sanxenxo, båda väldigt ödsliga turistorter. 19 Nm seglar jag från Baiona till PortNovo.Så här års är det ganska ödsligt, speciellt på de mer turistiska platserna, till skillnad från sommarmånaderna, då det är överfullt med fransmän, engelsmän, holländare och spanjorer.
Seglar vidare förbi Rd Arousa till Rd Muros. I Rd Muros blir det en svajnatt innan jag förtöjer i Muros Marina under fem dygn. Muros är en lite mer levande stad. Får besök av tullen, som kontrollerar mej och båtdokumenten. Här träffar jag svenska båten Bridan 2, Fortissimo 33 med Britta och Ragnar ombord. De seglar söder ut utan fasta planer. Det blir två trevliga kvällar med vin och mycket prat. Tack för det!!!! Stannar fem dygn för att få bra väder och för att vågorna ska lägga sig lite inför nästa etapp om 39 Nm.
Nu ska Cabo Finisterre passeras, och då är det bra med goda väderutsikter. Till att börja med är det svag vind, 3m/s, men vinden ökar till kulingstyrka. Våghöjd på fem meter är ok om längden på vågorna är bra. 14 sekunder får duga. Även här blir det vågor från sidan och båten rullar kraftigt.
Infarten in i Rd Camarinas blir spektakulär. Rundar södra udden med sitt grundområde med kraftigt brytande sjö och får en sträckbog in med vind 10-15m/s. Längre in i rian avtar vinden. Allt väl. Ankrar utanför fabriken i norra delen efter 38 Nm. och då kommer vinden tillbaka! Även nu håller ankaret fint.
Väljer att dela upp sista sträckan mot La Coruna och ankrar i Corme, 23 Nm från Camarinas. Blir kryss i gropig sjö, som lägger sig efter hand. För första gången möter jag dimma med sikt om ca 200 meter. Magiskt vackert.
Ingen hamn i Corme, så det blir svajankring. På avstånd hör jag musik. Stadens befolkning samlas vid stranden, där de har någon form av fest. Trevligt att se en levande småstad.
Under sista sträckan mot La Coruna får jag svag vind som ska öka. Det är grått och disigt väder. Är nu van vid att detta är en regnig kust. Seglar långsamt i platt vatten, har tiden för mig, så det är lugnt. Ser en del segelbåtar, och när vinden ökar blir det en riktigt skön segling.
Klockan 16 är fyren Torre de Hercules tvärs, det äldsta romerska fyrtornet som är i bruk. Fyrljusets höjd är 106 meter. Jag går nu tvärs över Rd La Coruna och lägger mig på svaj några dygn innan jag tar mig in till Marina Nautico i La Coruna, där jag inväntar Ing-Marie. Dagens etapp blir 37 Nm.
Hela sträckan blir 512 Nm under 1/4-24/4 2018.

4 kommentarer:

 1. Tack för trevlig läsning och bilder. / PoM /JAYA

  SvaraRadera
 2. Hur kallt är det i vattnet? Kan du använda Vindrodret? Rolig läsning. Påminner en hel del om Kalmarsund tycker vi. Irene och Jerker

  SvaraRadera
 3. Vi har just undrat var ni är någonstans. Vi själva är på Revsudden idag, norr om Kalmar och sundet är som en som en spegel för en gångs skull. Hoppas att ni får en fin resa hem till Snedskär.

  SvaraRadera
 4. Vi som skrev till er ovan är Anne och Lasse. Det står att vi är "Unknown". Ha' det bra!

  SvaraRadera