lördag 26 maj 2018

Alacrity seglar mot Gijon.


Dags att lämna La Coruna den 10 maj! Ännu ett nytt kryssningsfartyg ligger vid kaj. Håkan förbereder sig för nästa etapp utmed kusten. Här på svaj utanför La Coruna. Ing-Marie flyger hem för ny läkarkontroll. (Du kan klicka på bilderna, så blir de större.)
Efter soliga dagar i La Coruna, drar regn och hårda vindar in över området. Det är gråmulet och friska vindar under fredagens segling till Ria Cedeira. Dyningen är kraftig på väg in i rian, men väl ankrad är det stilla och lugnt.
Redan 2011 besökte vi Ria Cedeira efter några dagar på Biscaya. Det var vårt första möte med riorna i Spanien och vi uppskattade Ria Cedeira. Denna gång är det ensligt, några få hundägare syns på stranden. Eftersom vinden ökar och regnet vräker ner, blir lördagen en vilodag. (Vindbyar på över 20 m/sek, bra test för ankaret.) Fantastiskt att dyningen inte går in i den hårda nordliga vinden.
Så mojnar vinden och det är dags att lämna Ria Cedeira. Orolig sjö och måttlig vind möter de första timmarna. Men efter udden kommer akterlig dyning och vind, som ökar till ca 12 m/sek. Det blir en bra segling, trots regnskurar, och beslutar därför att fortsätta till Gijon, då utsikterna ser gynnsamma ut för natten(avtagande vingar och inget regn). Minskar på segelsättningen, har bara en ”slips” av storen ute, för att inte komma till Gijon under mörker. Allt ser bra ut!
Vid elva-tiden på kvällen, när det är kompakt mörker och täta moln, ökar vinden. Så någon lägre fart blir det inte under några timmar. Samtidigt vräker regnet ner. Ingen ”äggklockesömn” i natt. Kan vara bättre…
Framemot morgonen mojnar det, kommer i sjölä och regnet upphör. Sista biten in till Gijon blir motor. Dags att ladda och få lite värme i båten.
En vänlig man tar emot på väntpontonen. Det visar sig vara ”tullen”, som vill göra en kontroll. Efter några timmar kommer Guardia Civil också på besök, en kvinna och två män, lika vänliga som tulltjänstemannen. Här i Spanien har man full kontroll över de fritidsbåtar, som rör sig utmed kusterna. Och när Ing-Marie kommer några dagar senare, ett nytt besök från Guardia Civil. Marinapersonalen ger klartecken för att Alacrity kan stanna vid ”väntpontonen” under besöket.
Till Gijon kommer segelbåtar på väg söderut. Flera tar hoppet över Biscaya och landar här. Återigen påminns vi om att det finns många sätt att planera en långsegling på. De flesta vi möter här arbetar i respektive land, men gör en resa på några månader upp till ett halvår, lägger båten i en marina utmed vägen, reser hem och fortsätter året därpå. Några bilder, som visar hur tidvattnet påverkar omgivningen.
Gijon ligger i regionen Asturien och är den största staden i regionen med drygt en kvarts miljon invånare. Gijons centrala del ger känslan av en stor amfiteater, där gatorna strålar samman mot den fantastiska sandstranden San Lorenzo. Men det finns flera stränder i staden och dess närhet. Marinan ligger mitt i staden, vilket gör att det blir många besök på barer, siderior och restauranger under veckan.
Gijon är en vacker stad. Många invånare bor centralt, både i moderna höghus och äldre fastigheter. Som vanligt vandrar vi runt och fångar atmosfären. Många seniorgrupper är också på vandring. Och parkeringsplats för de boende (och kanske besökare) finns i underjorden...
Att dricka cider är populärt i Gijon. Vid marinan, liksom i övriga staden, finns flera siderior och här samlas stadens unga på eftermiddagarna och kvällarna, dricker cider eller öl och umgås. Utmed de trånga gränderna i staden, samlas på kvällarna den mer mogna publiken, för ett glas vin, öl eller cider. Oftast finns en hel del små barn, som rusar runt och leker.
För att dricka färskcider behövs en introduktion. Vätskan ska hällas från hög höjd ner i glaset, så att luft kommer in i väskan. Häll bara så mycket, som du dricker i en svälj! Några har mer färdighet än andra. Och på strandpromenaden har några flaskor arrangerats till ett träd på strandpromenaden.
Vi inser att i Asturien och i regionerna utmed norra Atlanten, Galicien, Asturien, Cantabria och Baskien, finns mycket för turister. Det har spanjorerna också insett och utvecklar regionerna på bästa sätt. Vi blir imponerade av hur rent och prydligt det är överallt, informativt och välorganiserat. Tyvärr är våra språkkunskaper begränsade till engelska. Här får man ut mer om man kan lite spanska. Men människorna är öppna och positiva och hjälper till, när vi ser fundersamma ut. Damen i rosa hjälper oss att förstå dagens meny! Utforska nätet och res hit!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar