tisdag 8 maj 2018

Med cykel och till fots i La Coruna


La Coruna är den näst största staden i Galicien i nordvästra Spanien. Den ligger utmed Atlantkusten med en fantastisk strandpromenad, som lockar till promenader och cykelturer. 
La Corona har ca en kvarts miljon invånare och är centrum för handel och kultur i området. Staden har en betydande hamn, besöks nästan dagligen av kryssningsfartyg. Här finns två marinor, båda i anslutning till centrum. Vi ligger i den kombinerade fiske och fritidsbåtshamnen, Marina Real.
Vi upplever att det är ett aktivt seglingsliv i området. Under vår vistelse arrangeras regionsmästerskap i jollesegling med många ungdomar. En lördag är det kölbåtsseglingarar i viken och varje helg och fina vardagseftermiddagar seglas det.
Under dagarna här, promenerar vi runt och tittar på alla vackra byggnader, som finns i staden. Det är en grön stad, där parker utgör gröna oaser. Mycket centralt ligger många moderna bostadshus.
Utmed Atlantkusten ligger Monte de San Pedro, tidigare ett militärområde. På vägen dit hittar vi en fin bläckfisk... Man når parken med bl.a. den spektakulära bergbanan. Utsikten är milsvid, när man kommer upp på höjden.
På en udde ut i Atlanten ligger det gamla fyrtornet Torre de Hercules.  Det är inte känt exakt hur gammalt det första fyrtornet är, men troligen byggde romarna det runt vår tideräknings början. Det ursprungliga tornet var inte fullt så högt som idag, 55 meter. På 1700-talet restaurerades tornet. Torre de Hercules är världens älsta fungerande fyrtorn. Finns med på UNESCOs världsarvslista fr.o.m. 2009.
I anslutning till fyrtornet ligger en skulpturpark. Skulpturerna symboliserar bl.a händelser i mytologin och Spaniens historia. Närheten till havet är påtaglig. "Menhirs", en Stonehedgeliknande skulpturgrupp, representerar en familj. Varje block har tre rektangulära öppningar, där man ser Torre de Hercules, havet och solnedgången i var och ett av dem.
Skulpturen "Monument to the shot" är en påminnelse om alla avrättningar under Francodiktaturen. På några plattor finns verser av poeten Lorca samt namn på de människor, som avrättats på just denna plats.
"The ship of stone" representerar Hercules på skeppet Argonauts. Sammantaget finns här arton konstverk. Den stora kompassrosen, "Rosa de los vientos", vars bild finns tidigare i vårt blogginlägg, ingår bland de arton.
Bredvid fyrtornet och skulpturparken ligger Akvariet. Inte särskilt stort samt med all information på spanska, är det svårt att ta del av  informationen. En stor utställning om problemet med all plast i världshaven är just avslutad. Kreativa ungdomars alster pryder väggarna i entrén. 
I staden finns många museer och kyrkor. Museo de Belas Artes innehåller konst från 1500-talet till vår tid. Många av Goyas grafiska blad från brutaliteten under Napoleonkrigen finns  samlade i  ett rum, liksom porslin från porslinsfabriken Sargadelos, som ligger i regionen. Trots att Picasso föddes i La Coruna, beklagar personalen att man saknar senare verk av honom. Hans första tavla lär var målad i staden. I övrigt är många spanska, för oss okända konstnärer,  representerade på detta lilla, fina museum.
I den älsta delen av staden ligger den gamla kyrkan Iglesia Santiago. Den är enbart öppen i anslutning till gudstjänst. Vaktmästaren berättar gärna på spanska om kyrkans sevärdheter. Vi tror att vi förstod, att skulpturen av den havande Marie vid sidan av Jesus på korset, är unikt för en spansk kyrka.
La Coruna har flera fina badstränder och en dramatisk klippkust. Det vackra vädret i maj lockar och under helgerna är det solbad som gäller. Det 14-gradiga vattnet lockar inte....
För våra läsare, intresserade av kryssningsfartyg, följer några bilder av några fartyg, som legat vid kaj under vår vistelse. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar