söndag 18 mars 2018

Dags att segla norrut.


Snart lämnar vi Lagos. Vi har haft en bra övervintring här, men under februari och mars har det varit blåsigt, kallt och regnigt i en omfattning vi inte varit vana vid under våra övervintringar.
Vi följer väderutvecklingen på bl.a. vädersajten Windy, en spektakulär sajt, där vi kan se det mesta. Vi kan följa väderprognoser under tio dagar framåt över hela jorden. Vårt intresse tilldrar sig just nu vad som händer i Nordatlanten. Tidigare i månaden laddade vi ner nedan skärmdumpar. Resultatet ger glada surfare bakom piren och mycket regn.
Härligt med morgonvandringar på stranden. Vid ett par tillfällen har vi kommit, när ortsbefolkningen dragit in nattens fångst, som sedan delats mellan de olika familjerna.
Lagos har ett rikt kulturliv. Vi har varit på flera konserter i Lagos fina Kulturcenter. Symfoniorkestern för den södra regionen i Portugal har ca trettio musiker och en duktig dirigent. Fado och portugisisk folkmusik har vi också lyssnat på. Sammantaget fick vi flera härliga musikupplevelser.
I Kulturcentrets lokaler var det en intressant utställning under hösten av tysken Tomi Dillner. Här är några ex. på hans verk.
Under en vandring i staden kom vi till ett aktivitetshus för konstnärer och gick in. Där träffade vi bl.a en finsk konstnär, som deltog i kommande utställning i staden. Vi blev inbjudna till vernissagen. Konstnärerna var inspirerade av den slavhandel, som pågick i Lagos under 1400-talet och som finns dokumenterad i det lilla museet i staden.
Svenska konstnären Helena Björnberg hade utställning i marinan av bronsfigurer samt fotografier från hennes och Håkan Bergqvists resa med Nike till Nordkap 2016. En resa i ord och bild fick vi ta del av. Inspirerande!!
Alvor är en liten idyll öster om Lagos. Slumrar nu under vinterhalvåret. Men fiskarna arbetar med sina nät. Gäller att vara redo att gå ut med båten, när tillfälle ges. Över strandängarna har man byggt s.k. boardwalks, vilket gör det möjligt att promenera där. Mellan Alvor och Portimao ligger fina små stränder insprängda bland klipporna.
Tåg till Portimao. En euro för pensionärer. Det lilla sardinmuseet utmed floden, var intressant att besöka. Konserverade sardiner, en viktig näring för södra Portugal. Först en film från 40-talet, sedan rundvandring i uppbyggda miljöer. Vid museet byggde storkarna bo, som på så många andra platser i södra Portugal.
Flera gånger har vi vandrat från marinan till Ponta da Piedade, gått ner till grottorna och fortsatt vidare västerut till Luz, en spektakulär och trevlig vandring. Egen matsäck vid Porto de Mos och avslutande middag i Luz, innan bussen tog oss tillbaka till Lagos.
Cabo de San Vicente, sydvästra hörnet av Europa och Sagres, står ofta på programmet, när vi har gäster. Tillsammans med Mille och Lasse hittade vi en trevlig lokal restaurang nere vid hamnen i Sagres.
En stor del av vår vistelsen här består ju också av tvätt, handling, matlagning, båtpyssel, you name it. Vi har inhandlat en induktionshäll. Toppen!
I höstas plockade vi ut alla durkar ur båten och skurade med brunsåpa på bryggan. Samtidigt blev det en ordentlig rengöring av kölsvinet under durkarna. Skönt att göra det i varmt och soligt väder.
Vi avslutar detta inlägg med några bilder från promenader i Lagos. Och samtidigt önskar vi nyfunna vänner i marinan och i Albufeira, "fair winds and nice sailing" på kommande seglatser.
Och så måste vi ju komma ihåg dessa två damer, som säljer gott bröd på lördagsmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar