lördag 17 mars 2018

Så roligt med vänner.


Under de månader vi varit i Lagos har många av våra vänner passat på att besöka oss. Då har vi visat våra favoriter, samtidigt som vi också hittat nya.
Vågspel besökte oss i oktober. Strålande väder! Då blev det bad på stranden för de som ville….Vid besöket ute vid grottorna vid Ponta da Piedade passade vi på att fånga alla på bild.
Några veckor senare kom Monica. En utflykt till Cabo de Sao Vicente, som denna dag hade strålande väder. Vi vandrade över hedlandskapet bort till Sagres, varifrån vi tog bussen.
2017:s sista besök blev Mille och Lasses. Och nu var det definitivt höst. Vi lyckades locka fram solen en eftermiddag vid Ponta da Piedade.
Ute vid Sagres besökte vi bl.a. resterna av den borg, som Henrik Sjöfarare uppförde på 1400-talet. Den låg på en vindpinad udde väster om Sagres. I anslutning till platsen fanns en stor vindkompass, som enligt sägnen ska ha anlagts av Henrik Sjöfarare. Han lär också ha grundat en navigationsskola här ute. Härifrån förverkligade han sin dröm om att upptäcka vad som fanns bortom Kanarieöarna och Kap Bojardor, Västsahara. Tack vare den avkastning han kunde ta ut från Kristusorden, där han var stormästare, kunde han bygga små karaveller, och sända ut skräckslagna sjömän på resor utmed Afrikas nordvästra kust. 1434 blev Gil Eanes (staty på ett av torgen i Lagos) den första portugis som rundade den fruktade Kap Bojador. Därmed låg den afrikanska västkusten öppen och Portugals herravälde på haven, vilket resulterade i många kolonier i olika världsdelar.
Under tio dagar i början av februari besökte Christer och Elisabeth oss. Det var soligt, men kyligt. Nattemperaturen låg flera nätter runt nollan och dagstemperaturen nådde bara upp till tio-tolv grader. Några kvällar ägnande vi oss åt vinprovning i båten. Nja, inte hittade vi några favoriter av de viner vi köpt hem. Eftersom Christer och Elisabeth besökt Lagos under golfresor, fick vi bekanta oss med en annan del av Lagos med omnejd. Härliga grönområden bara några kilometer från kusten med små exklusiva byar i anslutning till golfbanan.
Det avslutande besöket blev Ingegerd och Håkans i början av mars. De fick uppleva en blöt och blåsig vecka. Men fångar man stunden och har regnkläder i beredskap, så fixar man det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar