tisdag 17 oktober 2017

Åter i Lagos.


Så är vi åter i Lagos, en favorit under vår längesegling. Staden är sig lik sedan vi var här 2011/12. Det är fortfarande turistsäsong, även att vi märkt en avmattning av turister de senaste dagarna. Vi arbetar mycket med båten, men det går långsamt. Det finns mycket annat vi också vill göra. Men vi går tillbaka några veckor och berättar om livet efter de sköna dagarna vid Culatra. Efter Culatra ankrade vi några dagar innanför piren vid Portimao/Ferragoda på vår segling mot Lagos. Vi var nu i slutet av september och turistsäsongen var fortfarande i gång. Både turister från turistkatamaranen och Pippis pappas Hoppetossa kördes in till stranden, där det blev några timmars sol och bad.
Den första oktober lättade vi ankar och seglade ut från Portimao mot Lagos.
Efter åtta distans gick vi in mellan pirerna och upp i floden mot Lagos Marina. Innan vi kunde glida in i marinan, incheckning och broöppning. Snart var vi på plats på F-pontonens sydsida. Härligt solläge! Här ska Alacrity tillbringa vintern 2017/18.
I marinan var det full aktivitet. Många båtar kom och gick, de flesta på väg mot Madeira och Kanarieöarna för vidare resa mot Karibien. Några av de skandinaviska båtarna planerade en övervintring på Kanarieöarna och tillbaka till Norden under nästa sommar. Som vi redan nämnt, Lagos är sig likt, men med många fler svenskar, som köpt lägenhet eller hus här, några med båt i marinan. Vi hörde av Håkan, som kom hit samtidigt som vi 2011, att i många nybyggda hus kan det vara hälften svenskar av de nyinflyttade. Läget är liknande i Ferragoda, berättade en annan bekant, som bosatt sig där. Den brittiska dominansen är ändå fortfarande påtaglig. I marinan är det just nu en annan struktur på båtbeståndet, än när vi var här senast. En del har långa kontrakt och har båten, som en bostad här i värmen. Långseglare på väg in i Medelhavet är få, likaså Medelhavsseglare på väg hemåt. Men det kan förändras under hösten.
För oss är Meia Praia en fantastisk del av Lagos. Här tar vi våra morgonpromenader, när det inte är högvatten. Det ger livskvalitet. Dagens vattentemperatur; lite över 20 grader.
Vandringen på klipporna ut till fyren vid Ponta da Piedade är en annan höjdare. Området lockar också med stränder. Ute vid fyren kan man komma ner till grottorna. Efter fyren går det bra att fortsätta vandringen västerut. Här ligger Praia de Porto de Mos och och därefter Luz bakom den häftigt höga klippan.
I den stora fiskhallen köper vi färsk fisk och på Farmers Market på lördagarna finns ett stort utbud av frukt och grönt. Lite av allt det goda, bär vi hem och avnjuter under eftermiddagens ”fruktstund”. I övrigt finns fem stora välsorterade supermarkets. Alla fanns för sex år sedan, men har byggts ut till mycket större affärer. Slaktare och mindre affärer finns det också gott om i staden. Även den gamla butiken, som vi omnämnde ”hål i väggen”, har fått en rejäl ansiktslyftning.
Med ett glas bubbel firade vi att vi åter förtöjt i Lagos. Våra tankar gick till alla härliga människor, vi träffade här 2011. Många har avslutat sin längesegling, men det finns några båtar med besättning, som håller sig kvar i Grekland eller Italien. Vi tänker på er, men är nöjda med beslutet att segla hemåt.
Summering av årets resa blev 2401 distans, 1088 seglade och 1313 för motor. En fantastiskt resa från Chalkoutsi till Lagos. Många trevliga möten och spännande platser utmed vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar