söndag 29 april 2012

In i Medelhavet med friska vindar

Så blir det dags att lämna La Linea och Gibraltar. Friska västvindar är utlovade. Vi sätter segel utanför Gibraltar och får en fin halvvind ner mot Europa Point.
Där gippar vi och styr mot nordost. Solen skiner och vi njuter av att åter segla i vackert väder. Klippan är mäktig, sedd solbelyst på förmiddagen.
Dags att reva storen. Vinden har redan nått kulingstyrka. Vartefter revar vi mer och rullar även in på genuan.
Under seglingen vrider vinden mot sydväst och för att inte behöva länsa får vi gippa några gånger. Vi har medström så det går undan.
Bergen i norr når ca 2000 meter. Kusten kantas av bebyggelse, Costa del Sol. Det ligger turistorter utmed hela kusten, Estepona, Marbella, Fuengirola m.fl. Mycket av bebyggelsen klättrar på bergssidorna.
Kraftiga västvindar gör att valet av Fuengirolas hamn blir bra. Mynningen ligger mot öster och det är lugnt i hamnen. Vi får stanna vid besöksbryggan över natten, innan vi får en plats i hamnen. Nu blir det att ligga fender mot fender, tidvattnet är bara några decimeter här.
Puerto de Fuengirola är en aktiv fiskehamn. Första morgonen smyger ett tiotal fiskebåtar ut vid sextiden. I hamnen ligger också Tango med en glad skeppare.
I hamnen hyrs privata platser ut och vi betalar med el och vatten 16,16 euro. I. o. m. maj månad får vi betala 24,63 euro om vi stannar kvar. Så här långt har priserna i hamnar och marinor varit mycket moderata, mellan 10 och 22 euro. Fuengirola etablerade sig som en turistort för många år sedan. När vi rör oss i staden är det många som pratar svenska. Vi tror dock att britterna är den största turistgruppen.

2 kommentarer:

  1. Härlig skildring av stundes känsla! Det ger mig upplevelsen att vara där....!

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för SMS från Europabalkongen!
    Nu vet vi var ni är! Hälsningar C o C

    SvaraRadera