onsdag 9 maj 2012

Costa del Sol

Costa del Sol bjuder på både sol och regn. Vi får friska västvindar när vi seglar öster ut, läns med revad stor och spirad genua.
Medström ger oss oftast en till en och en halv knops fartökning. Utmed stora delar av kusten är det bebyggt vid foten av de höga bergen och vissa av bergstopparna är snötäckta. Ca 25 distans innan den östra udden, Cabo de Gata, minskar bebyggelsen och stora ”plasttak” tar över. Därunder odlas Nordeuropas grönsaker.
I Fuengirola träffar vi Lasse och Helen på Tango. Lasse ska köpa symaskin på IKEA. Vi tar snabbtåget, som går mellan Fuengirola och Malaga. Sedan fördriver vi några timmar på IKEA och lämnar varuhuset med var sina kassar. Demonstration av symaskinen kan enbart ske utanför kassorna, när symaskinen Sy är inköpt….
I Fuengirola är inslag av den skandinaviska turismen påtaglig. Men det finns också lugna gränder att ströva i.
Malaga, Spaniens femte största stad med 600 000 invånare, besöker vi. Visst finns en hamn, men där vill vi inte ligga och gunga utan det blir tåg även denna dag. I anslutning till hamnen, en modern del med affärer och restauranger.
Den äldre stadsdelen är trevlig och liksom i många spanska städer finns här en vacker katedral. Picasso-muséet ligger här i Malaga med exempel på hans rika produktion.
Under fyra dagar pågår en internationell mässa i Fuengirola. Oturligt är det dåligt väder under dessa dagar. Vi får ändå smakprov på mat, musik och dans från många länder.
När vi på Valborgsmässoafton seglar vidare, ligger regnmolnen tunga över Costa del Sol. Vi har tur och slipper regnet. När vi förtöjer i Caleta de Velez kommer regnet men till sillen och snapsen skiner det upp.
På 1 maj flanerar de spanska familjerna utmed strandpromenaden i Caleta de Velez och Torre de Mar. Det gör också vi. Dessa två orter är genuint spanska, inte mycket turister.
Under många år har vi hört talas om Nerja. Nu är det bara några mil dit. Vi tar bussen och tittar på denna stad vid kusten. Här finns små stränder insprängda mellan klipporna.
”The May Crosses Festival” pågår i staden. Under några dagar är höga kors, dekorerade med blommor, utplacerade på olika platser i staden. Regional mat och musik finns i närheten av korsen. En tävling avgör vilket arrangemang, som är vackrast.
Almerimar lockar många övervintrare. Här finns en stor marina omgiven av lägenheter, restauranger och affärer.
För första gången på länge ligger vi utan staket och grindar förtöjda direkt vid kajen.
Men här liksom utmed portugisiska kusten står lägenheter och hus tomma, många, många till försäljning. De som har intresse av bostad i södern kan säkert finna något av intresse till en billig penning. Köparens marknad helt klart, men finns det några?
Än har vi många växter som blommar… Grattis till maj månads födelsedagsbarn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar