torsdag 17 maj 2012

Bilutflykt runt Sierra Nevada

Nu har vi varmt och soligt väder i Almerimar. Vad passar bättre än en bilutflykt med mål på högre höjder? Tillsammans med våra norska vänner, Hans och Magnhild, planerar vi för Gaudix, Granada och Trevélez.
Gaudix, en liten spansk stad norr om Sierra Nevada. Runt staden finns ca 2000 grottor, som varit bebodda i flera hundra år. När vi väl hittar området med dessa bostäder, kan vi se skorstenar, vitkalkade entréer och ingångar in i bergen.
Här finns inte någon organiserad turistinfo, vad vi kan hitta. Men i glasståndet finns en kvinna, som bjuder in oss till sin bostad. Vilken tur att Hans talar spanska! Svalt och skönt att komma in i hennes bostad. Och här inne finns kök och flera rum organiserade i berget. Ingen större skillnad mot ett hus, med undantag att fönster saknas. Lördagkväll, fiesta med knallskott och fest i staden…. Här övernattar vi, dock inte på grotthotellet, som ligger i utkanten av staden. På söndagen står Granada på tur. Underbart vacker väg mellan Gaudix och Granada.
Snön ligger kvar på Sierra Nevadas toppar, men skidanläggningarna är stängda. Efter incheckning på hotellet söker vi oss mot katedralen och den gamla delen av staden. Basarer, mycket folk i rörelse och mycket varmt.
Mellan Alhambra, som ligger på en höjd och den gamla stadsdelen Albaicin, porlar en liten bäck, Rio Darro. Här hittar vi en lite restaurang, där vi intar lunch, innan vi tar oss upp till Alhamra.
Brant är backen upp till Alhambra. Ryktet säger att biljetter för att besöka slottet/borgen måste bokas tio dagar i förväg, annars får man köa kl. 07.00(!!) på morgonen. Vi kollar.. Välkomna in i trädgården men i övrigt inga biljetter. Området runt borgenen är lummigt och svalt och vi får en lugn promenad ner till centrum.
På måndagen styr vi söderut från Granada och söker oss till mindre vägar på sydsluttningen av Sierra Nevada, in i höglandsdalen Las Alpujarras.
Vägen slingrar utmed bergssidorna och Ing-Marie gillar inte branterna på andra sidan bildörren. Vi åker genom kurorten Lanjaron, där också källvatten buteljeras på flaskor. Vårt mål är Trevélez, som ligger i skuggan av Sierra Nevadas högsta berg Mulhacén (3 482m).
Byn ligger 2000 meter lägre än toppen och här torkas det skinkor. I alla affärer hänger skinkor till försäljning.
I Trevélez övernattar vi. På hemvägen hittar vi en nybyggd väg i ett helt annorlunda landskap i det bergsområde, som ligger utmed kuststräckan, där vi befinner oss. Här ligger en sjö, men oj så lite vatten!
Naturen är oftast karg och bergen skiftar i lila och terracotta. När vi närmar oss Berja och kusten täcks landskapet av alla de ”växthus”, vi tidigare sett från havet.
När vi är åter i marinan, firas Hans födelsedag med jordgubbar och glass....

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Skepp o´hoj! kan vi säga nu. Vi sjösatte i fredags och går ut till Snedskär i morgon, söndag. Nu kan sommaren börja även för oss!

  Alhambra var intressant trots köer. Häftig var även Ronda tycker vi, en liten stad uppe i bergen som delas av en djup ravin.
  Må lycka och välgång följa er!
  Hälsningar Cissi och Christer

  SvaraRadera
 3. Jaha, så fick jag ert QTH i alla fall. Torrsatta långseglare med djupen på höjden!
  I morgon , i morgon är dagen!

  SvaraRadera
 4. Tack för en trevlig reseskildring!
  Vi har, liksom Cissi o Christer, kommit ut t Snedskär och kan rapportera om Adam o Eva och om gullvivor i drivor.
  Sticker t Italia i pingsthelgen och seglar sen N Sicily 2-9/6.
  Efter 20 juni räknar vi m segling i skandinaviska vatten igen.
  Lev och segla, väl!
  Egil o Inga

  SvaraRadera
 5. Nyss hemkommna från Tyresö med firande av Tuvas 6-årsdag
  Så får vi titta på era underbara berättelser,visst är de vita husen vackra .Här här hemma står all körsbärs ,äpple och alla fruktträd i full blom.Syrenen ska till att slå ut,det brukar ju vara så innan skolavslutningarna .Men synd att klaga på helgens väder.sol ,varmt. Alla mår bra här hemma /Kramizar Gittan och Rolle

  SvaraRadera
 6. Hej där! Oj, vad ni upplever.
  Snart läggdags. Arbetsdag imorgon. För vissa i alla fall.
  Har varit skönt med fyra lediga dagar. Torsdag-Håskö, fredag-Bokö, lördag-Kråkmarö.Vi njuter av den svenska våren, med gullvivor,syren o liljekonvalj. Och idag kom sommaren.
  Ha det/GoB

  SvaraRadera