måndag 23 april 2012

Vi lämnar Portugal och angör Spanien

Den 12 april seglar vi från Vila Real i Portugal till Rota i Spanien, en sträcka på 65 distans. Utmed hela spanska sydvästkusten möter vi ett intensivt fiske. Vi har bara kommit ur flodmynningen, så har vi hela kustfiskeflottan framför oss. Hur de fiskar? Backar och verkar släpa något framför båten. Några säger att de krattar botten på fisk…
Och sedan alla fiskeflaggen. Längre söderut, innan Gibraltar sund, finns stora sk. almadradas, tonfisksnät . Allt är väl utmärkt.
En period av mycket blåsigt väder når oss i. o. m. att vi kom till Rota. En av dagarna hade vi vindstyrkor mellan 15 och 25 m/s. Vi ligger tryggt i marinan, när vinden viner i riggen.
Trevliga spanjorer på båtarna på var sida om oss. Bor i närheten och har permanent plats i marinan i Rota. En av dem är gift med svenska Annika. Rota är en trevlig liten stad med fantastiska stränder.
Utöver stränderna finns utmärkta spänger att vandra på i sanddynsområdet nordväst om staden.
Utmed vår vandring kommer vi också förbi några av strandhotellen. Man kan ju inte påstå att det är trängsel vare sig på strandpromenaden eller på stränderna.
Cadiz, som vill göra anspråk på att vara en av Europas äldsta städer, besöker vi också innan vi lämnar Rota. En katamaran går mellan städerna. Men p.g.a. blåsten är båtturerna inställda under nästan hela tiden vi ligger i marinan. Den gamla stadskärnan i Cadiz är vacker med många trånga gator och gränder.
Vid havet ligger katedralen, en stor imponerande byggnad från 1700-talet. Dock är nedan bild tagen i en av kyrkorna i Rota.
Två dagsetapper tar oss till Gibraltar från Rota. En av dagarna passerar vi Trafalgar, där den brittiska flottan besegrade den spansk-franska flottan 1805 under befäl av Lord Nelson.
Från Lagos till Gibraltar har vi haft bra seglingsvindar mellan nord och väst, oftast mellan 5-12 m/sek. Det är på förmiddagarna, som det kan vara lite tunt med vind. Gibraltar verkar dock vara ett blåshål. På vägen in mot Gibraltar passerar vi Tarifa. Där blåser det över 10 m/sek över 300 dagar om året. Vi får en häftig regnskur där och visst blåser det mer än 10 meter. Tillsammans med medström på mer än 2-3 knop når vi snabbt bukten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar