måndag 23 april 2012

Gibraltar

Mäktigt att segla in i bukten vid Gibraltarklippan. Klippan är över 400 m hög, tillhör Storbritannien och erövrades från spanjorerna 1704. Få gästplatser i marinorna i Gibraltar, men norr om gränsen till Spanien ligger La Linea, där en ny marina finns. Inget att rekommendera vid hårda, västliga vindar. Men vad göra?
För att komma in i Gibraltar landvägen, passeras gränsen i anslutning till flygplatsen och landningsbanan.
Långa bilköer, men enkelt att promenera eller att ta bussen efter gränskontrollen.
En av dagarna strövar vi omkring nere i staden Gibraltar, en av dagarna tar vi linbanan upp till toppen av klippan (Upper Rock) och promenerar ned.
På södra spetsen av Gibraltar ligger Europa Point med sin vackra fyr.
På toppen har vi en fantastisk utsikt. Söderut ser vi Atlasbergen i Afrika, österut breder Medelhavet med spanska sydkusten, Costa del Sol, ut sig.
På hela klippan finns aporna. Poserar gärna, men tröttnar efter ett tag.
Vi får en historielektion om Gibraltar inne i de tunnlar, som sprängts fram under de senaste århundradena. 1782 påbörjades byggandet av denna enorma försvarsanläggning. Mellan 1779 och 1783 pågick den längsta belägringen av Gibraltar(The Great Siege).
Vi har möjlighet att vandra en knapp km i den ursprungliga tunneln från The Great Siege. Det lär finnas 48 km tunnlar i klippan. Den längsta delen kom till under andra världskriget. Innan vi är nere i staden passerar vi The Moorish Castle. Minner om tiden när araberna kontrollerade Gibraltar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar