onsdag 14 september 2011

Lissabon, en gång till...

De ca 170 distansen mellan Porto och Lissabon delade vi upp på tre delsträckor. Efter Porto motoriserade/seglade vi till Figueira da Foz, en stad som har turism och fiske som huvudnäring. Här handlade Håkan ett kilo härliga fikon för en euro på den lokala marknaden. Eftersom de var mogna användes en del av dem till inläggning i marsalavin. Mmm, vilken god dessert, som avnjöts några dagar senare.

Efter Figueira da Foz fick vi härlig segelvind, men i dimma, ner till Nazaré.

Utmed galiciska och portugisiska kusten har vi haft sällskap med många skandinaviska båtar, som dels är på väg mot Medelhavet, dels till Kanarieöarna för antingen deltagande i ARC-rallyt eller på egen hand ta sig över Atlanten, kanske början på en jordenruntsegling. I Nazaré blev det så att många av de båtar vi mött i tidigare hamnar samlades. Trevlig samvaro…. Denna lilla fiskehamn är definitivt inte dimensionerad för segelbåtar mellan 40-50 fot, som är den vanliga storleken nu. Men med en dynamisk hamnkapten kom alla in på bra platser. Han övervakade förtöjningen in i minsta detalj.

Den lilla staden Nazarés centrum ligger några kilometer från hamnen. Där var det lokal fiesta med bl. a. tjurfäktning. Den äldre delen av Nazaré (O Sitio) ligger på klippan ovan staden. Om man inte vill promenera upp finns bergbana att tillgå. Här uppe finns en vacker katedral. Det blev också tid för en strandvandring.


 
Så blev det tid att lämna Nazaré för de avslutande 70 distansen till Cascais, marinan vi valde för vår vistelse i Lissabon. För motor, med grov dyning inledningsvis och i dimma behövde vi nästan 12 timmar innan vi kunde förtöja i Cascais.  Cascais  ligger väster om Lissabon. Snabbtåg tar oss in till centrum på en halvtimme.


Två dagar i Lissabon i 30 gradig värme. Pust. Dock blev det lite svalka på sightseeing-bussens övre del. Portugal är en vacker stad, byggd på sju kullar. Många historiska byggnader finns över hela staden. Gott om turister. Som turist vistas man mest i innerstaden men sightseeing-bussen tog oss också till utkanten av Lissabon. Vi hann också besöka ett varuhus, El Corte Inglés. Tretton våningar med det mesta man kan behöva. Ett par nya sandaler blev det för Ing-Maries del.


Öster om centrum vid floden Tejo ligger Expo-området från 1998. Många storslagna och fantastiska byggnader. Ett högt torn uppkallat efter Vasco de Gama ser ut som en raketramp. Ett stort akvarium liksom ett ”space”centrum finns också där ute. Vasco da Gama, portugis, upptäckte sjövägen till Indien runt Sydafrika 1498. Väster om staden finns det stora monumentet, som påminner om Henrik Sjöfararen. Bild på monumentet brukar finnas med i många läromedel i historia… Också han levde på 1400-talet och organiserade och finansierade upptäcktsresor utmed Afrikas västkust.


Under några dagar har det blåst och varit hög dyning som slår mot pirarna. Väster om marinan är kusten klippig och det är ett häftigt skådespel när dyningen når land.


4 kommentarer:

 1. Längtar efter lite av er värme ni har där nere ,här kommer höststormarna och regn blandat med ok väder med fläckar av sol och värme.Förskylningarna har drabbat oss men det är ju övergående ,tråkigt när det pågår.Pappa är pigg ,han gör sina rundturer ut på HC ,Jag tror att jag har ledigt när ni kommer hem ,då står frukosten framdukad!kramiz från Gittan o Rolle

  SvaraRadera
 2. Hej
  Trevligt Skype-QSO häromdan!
  När handpengen har landat ska jag berätta att vi har säljkontrakt på huset. Innan dess törs jag inget säga, skrock, nej bara försiktighet.
  Men var ta vägen, helst före jul ???

  Kanske har ni rundat hörnet nu redan?
  Ni kommer fortsatt att ha sommarvärmen hos er. Vi hade idag 6 C medan Horn bara 2 C.

  En flytt innebär att jag tappar SSB tjoarmöjligheterna hemma. Kanske går det att läka ut, om inget annat ut i fält med bil o båt eller så får vi fortsätta Skypa oss emellan.
  Må väl
  hälsar JO o EB

  SvaraRadera
 3. Vart är ni på väg, var ska ni övervintra? Vi väljer Näsby Park som vanligt. Vi var ute med båten över natten och badade i morse. Det var förvånande nog sexton grader i vattnet. Båten ska upp på land den 8 oktober och vi har redan börjat avrusta. På onsdag ska vi höja vår nautiska kompetens och börja på kustskepparkursen som vår klubb ordnar. Den kompetensen har nog ni säkerligen redan. Men betänk att vi får ta del av de senaste rönen och får en fräsch kompetens. Vi var i Bosnien för några veckor sedan. Skolan ska inleda ett samarbete med ABF! i Busovacje som ligger några mil norr om Sarajevo. Kursen ska lära traktens pensionärer mer om EU. Vi for runt upp och ner i bergen ett fantastiskt vackert land. Vino verde är inte det något man dricker på trakten?

  SvaraRadera
 4. Kul att ni kom in i Nazarés och träffade den trevliga hamnkapten. Det var en ordningsam kapten han gick runt när vi låg där och kollade förtöjningar m m. Såg ni hans båt som låg i hamnen det lär vara en kopia av en känd båt jag vet inte riktigt vilken. Hoppas att ni har det bra själv så rullar är ute på lite äventyr och är ofta i Stockholm varför kan man undra. Nu har hösten kommit och man börjar ta upp sina båtar. Söker efter en båt men ej fastnat för någon än, men priserna är bra. Kul att läsa vad ni skriver och fina bilder. Ha det.

  SvaraRadera